Oproep aan kinderen: 'Wees alert rond Bosjes van Pex en fiets niet alleen'

Lichtmast
Lichtmast © Orange Pictures
DEN HAAG - Na een nieuw incident rond de Bosjes van Pex in Den Haag doen sportverenigingen HBS Craeyenhout en Quick opnieuw een oproep aan hun jeugdleden om in het donker niet alleen van en naar de club te fietsen. Afgelopen week werd een jeugdlid van HBS Craeyenhout daar na de training beroofd van zijn fiets en zijn jas. Vorig jaar waren er ook al problemen rond het park.
Volgens Nick Schavemaker, verenigingsmanager bij HBS Craeyenhout, gaat het om een jongen van een jaar of zestien. 'Hij is vorige week na een wedstrijd langs de Bosjes gelopen. Daar is hij door een groepje benaderd en zij hebben zijn jas en fiets meegenomen. We hebben een melding gemaakt naar de wijkagent. Quick weet er ook van.'
De jongen zelf kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Naar aanleiding van het incident hebben beide clubs hun leden en diens ouders opgeroepen om de trainingen en wedstrijden in groepjes en met goede verlichting op de fiets te verlaten.

Vorig jaar ook problemen

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn rond de Bosjes van Pex. In oktober van vorig jaar vonden in korte tijd meerdere incidenten plaats, ook met leerlingen van de nabijgelegen middelbare school. Ook zouden er toen vernielingen hebben plaatsgevonden op de terreinen van de clubs. De Haagse gemeenteraadsfractie van VVD wilde destijds dat er een onderzoek kwam naar de veiligheidsgevoel van sportende jongeren, maar daar zag het college van burgemeester en wethouders van af.
Volgens Nick Schavemaker zijn er twee à drie incidenten per jaar. 'Als de avonden donkerder worden. Het gaat om jongeren die van plek naar plek gaan. Ze schuiven vanaf hier door naar de Sportlaan of de Laan van Poot.' Volgens hem worden leden ook gewaarschuwd om 's avonds bepaalde ingangen en uitgangen van de sportvelden niet te gebruiken. 'Maar je weet ook hoe tieners soms zijn. Dan moeten ze omlopen en dat willen ze niet.'