Agent krijgt baksteen tegen zich aangegooid tijdens voetbalrellen in Schilderswijk

Tijdens een van de eerdere rellen kreeg een agent een baksteen tegen zich aangegooid
Tijdens een van de eerdere rellen kreeg een agent een baksteen tegen zich aangegooid © ANP
DEN HAAG - De politieagent die donderdagavond gewond raakte bij ongeregeldheden in de Schilderswijk in Den Haag kreeg een baksteen tegen zich aangegooid. Tijdens de rellen na afloop van de voetbalwedstrijd Marokko - Canada op het WK voetbal werden zes verdachten opgepakt. Twee van hen hadden een 'mortiershell' bij zich. Dat is 'zeer zwaar vuurwerk' volgens de politie.
Het gaat om twee verdachten van 13 en 16 jaar oud. Van de zes verdachten waren er vier minderjarig. Naast de twee aanhoudingen voor zwaar vuurwerk werden de andere vier verdachten aangehouden voor het schoppen tegen een politiebus en dreigementen.
© Regio15
Van de zes verdachten zitten er nu nog drie vast. Den Haag was niet de enige stad waar het donderdagavond onrustig werd. Ook in Amsterdam en Rotterdam werden bij uit de hand gelopen overwinningsfeesten mensen opgepakt. In Amsterdam ging het om negen mensen, in Rotterdam om vijf.

'Geweld en vernielingen zijn triest'

Politiebonden maken zich zorgen over de ongeregeldheden. 'Het is triest dat voetbal iedere keer tot geweld en vernielingen leidt', vindt Wim Groeneweg, voorzitter van politievakbond ACP. De zorgen leven ook bij Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB).
Beide voorzitters maken zich vooral zorgen over de extra inzet van Mobiele Eenheid en de impact daarvan op politiemensen. 'Er wordt te veel gevraagd van politiemensen', aldus Struijs. Hij zegt signalen te krijgen dat agenten dit niet meer volhouden. Ook blijft door de extra inzet ander politiewerk liggen en heeft het gevolgen voor de inzet van wijkagenten benadrukt Groeneweg. 'We raken hierdoor juist onze informatiepositie in de wijken kwijt.'