Eric stak zijn ex neer op haar werk: 'Je keek koelbloedig toe terwijl ik dood lag te bloeden'

De steekpartij in Katwijk
De steekpartij in Katwijk © Danny van den Bosch
DEN HAAG - 'Je keek koelbloedig toe terwijl ik dood lag te bloeden', verklaarde de ex-vriendin van Eric Z. in de rechtszaal. Hij ging zijn vriendin in mei dit jaar op haar werk te lijf met een mes, omdat zij een punt zette achter hun relatie. Z. stak daarom zijn vriendin eerst in de borst en sneed daarna haar keel open. De rechtbank veroordeelde de 53-jarige man vrijdag tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Z. krijgt daarmee de straf die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste. 'Hij gebruikte grof geweld', verklaarde de officier van justitie toen bij de rechtbank. 'De verdachte heeft er alles aan gedaan om het slachtoffer dood te maken.'
Deskundigen hebben geconstateerd dat de Rijnsburger lijdt aan een borderline-stoornis en aan verlatingsangst. Hij zou zijn woede niet onder controle hebben volgens een psychiater. 'In een relatie is meneer gevaarlijk', verklaarde hij vervolgens. Zijns inziens was het opleggen van tbs met dwangverpleging daarom onvermijdelijk.

Ernstig feit

De rechter ging daarin mee. Volgens hem is er sprake van een 'ernstig feit'. 'Het slachtoffer had zich veilig moeten voelen bij haar verloofde, maar dat is niet gebeurd', verklaarde de rechter vervolgens.
Na de aanslag op zijn ex-vriendin dacht hij al dat hij haar gedood zou hebben, ze waren op dat moment ook verloofd. Hij riep naar gealarmeerde collega's dat ze de politie maar moesten bellen. Zijn verloofde bleek nog te leven, haar bloedingen bleken vervolgens in het ziekenhuis gestopt te kunnen worden.

Schadevergoeding voor vrouw

Z. verklaarde op de zitting dat hij in 'een waas' had gehandeld, hij wist in de rechtszaal niet meer wat hij gedaan had. Hij en zijn ex kregen ruzie over een afspraak in het weekend ervoor met een ander paar, die niet goed was verlopen. Toen zij hem ‘s ochtends vanaf haar werk een mail stuurde met de mededeling dat hun relatie over was, en de geplande bruiloft niet doorging, werd het de verdachte 'zwart voor de ogen'.
Naast de celstraf en tbs, moet Z. zijn ex ook een schadevergoeding van 59.000 euro betalen van de rechter. De vrouw heeft nog steeds veel last van de verwondingen die Z. haar toebracht. Ze verklaarde 'letterlijk en figuurlijk' getekend te zijn voor de rest van haar leven. 'Ik zal je nooit vergeven, je hebt een spoor van verwoesting achtergelaten', sloot de vrouw haar verklaring af.