Overkapping van onveilige Nelson Mandelabrug wordt met spoed verwijderd

De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer
De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer © ANP
ZOETERMEER - De overkapping van de Nelson Mandelabrug over de A12 wordt verwijderd en de kans is groot dat ook de vloerdelen weggehaald worden, waardoor de brug onbruikbaar wordt. De werkzaamheden voor het weghalen van de kap beginnen maandag al en moeten voor de jaarwisseling klaar zijn. Dat meldt de gemeente Zoetermeer, na overleg met Rijkswaterstaat. De brug blijft dicht voor fietsers en voetgangers en ook het treinstation gaat voorlopig niet meer open.
De fiets- en voetgangersbrug is sinds vrijdagavond afgesloten, omdat er mogelijk instortingsgevaar is. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er scheuren in de constructie zitten. De brug is te zwaar voor de ondersteuning en kan daarom niet als veilig kan worden beschouwd.
De gemeente Zoetermeer heeft een spoedadvies aan Rijkswaterstaat gevraagd over de toestand van de brug. Vooruitlopend op dat advies is er dit weekend een conceptadvies gekomen, dat aangeeft dat de situatie stabiel genoeg is om de snelweg en spoorlijn onder de brug open te houden. Wel moeten er voor 1 januari maatregelen worden genomen, aldus Rijkswaterstaat.

Twee opties

Dat houdt in dat de kap van de brug nog deze maand moet worden verwijderd. 'In de komende dagen bepaalt het college of we de Mandelabrug vergaand gaan ontmantelen of dat we de kap verwijderen en de brug met een andere constructie veilig houden', zegt wethouder Marijke van der Meer. 'In beide gevallen moet de kap verwijderd worden.'
In een brief aan de gemeenteraad licht het college de opties verder toe: '1. De Mandelabrug wordt ontmanteld. Dit betekent dat de kap eraf gaat en dat ook de vloerdelen worden verwijderd. Daarna is de brug onbruikbaar en moet er een tijdelijke oplossing komen. Dit is de meest waarschijnlijke optie. 2: De mogelijkheid om de kap eraf te halen en vervolgens de brug met een andere constructie veilig te houden. Dit wordt met spoed onderzocht maar of dat mogelijk is voor 1 januari, is uiterst onzeker.'
Dat er zo snel gehandeld moet worden, komt volgens experts omdat de kans op langdurige kou toeneemt in de maanden januari en februari. De scheuren in de brug kunnen daardoor groter worden. Op het systeem dat de scheuren in de gaten houdt, worden alarmeringen geplaatst. Als er zich veranderingen voordoen, wordt dat meteen duidelijk.
De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is met hekken afgezet voor voetgangers en fietsers
De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is met hekken afgezet voor voetgangers en fietsers © ANP
Volgens Rijkswaterstaat is de Mandelabrug op dit moment ook stabiel genoeg om te worden gebruikt door fietsers en voetgangers. Maar omdat de voorbereidende werkzaamheden zoals het verwijderen van verlichting maandag al beginnen, blijft de belangrijke verbinding voor hen dicht. Er worden pendelbussen ingezet om voetgangers van de ene kant van de brug naar de andere kant te brengen. Fietsers wordt geadviseerd om te rijden. NS-station Zoetermeer en tramhalte Driemanspolder zijn sinds vrijdagavond ook gesloten en kunnen voorlopig niet open, omdat de stations alleen via de brug te bereiken zijn.
'De gemeente treft in samenwerking met ProRail en Rijkswaterstaat maatregelen voor een tijdelijke verbinding tussen Rokkeveen en Centrum en een tijdelijke ontsluiting van het openbaar vervoer. Samen met Rijkswaterstaat en het openbaar vervoer doet de gemeente er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken voor de inwoners en de reizigers', aldus de gemeente. Verder heeft het Zoetermeerse college besloten om 'het ontwerpen en realiseren van een nieuwe brug over de A12 en de Zuidweg versneld op te starten'.