Eerste spits met dichte Mandelabrug: 'Ik moet naar de andere kant'

De afgesloten Mandelabrug in Zoetermeer
De afgesloten Mandelabrug in Zoetermeer © Omroep West
ZOETERMEER - 'Ik moet naar de andere kant', zegt een Zoetermeerder die maandagochtend op de fiets naar zijn werk wil, maar niet over de afgesloten Mandelabrug kan. Sinds vrijdag is de brug, die de twee delen van Zoetermeer verbindt, dicht vanwege instortingsgevaar. Enkele mensen die dat nieuws gemist hebben, worden in de ochtendspits verrast omdat ze hun gebruikelijke route niet kunnen nemen.
Aan weerszijden van de brug staan verkeersregelaars in gele hesjes om mensen die over de brug willen te informeren over alternatieve routes. Veelal zijn dit mensen die gebruik willen maken van het openbaar vervoer en niet weten dat ook de stations bij de Mandelabrug gesloten zijn, meldt een verslaggever van Omroep West.
De gemeente zet pendelbussen in voor het vervoer van voetgangers die naar de andere kant willen. Fietsen kunnen niet mee met de pendelbussen, fietsers moeten zelf omrijden. Dat kan op drie manieren: via de Balijbrug, 1e Stationsstraat of Rokkeveenseweg-Zuid.

Alternatief is lastig

Station Zoetermeer is door de sluiting van de brug ook dicht. De treinen en de trams van RandstadRail stoppen er niet. 'Het is vervelend als je gebruik wil maken van het OV', zegt een woordvoerder van de HTM. 'Het vinden van een alternatief is lastig. De meest dichtstbijzijnde halte is Zoetermeer West, maar hoe kom je daar?', vult de HTM-woordvoerder aan. Als suggesties geeft ze de streekvervoerbussen van EBS: 'Meer alternatieven hebben we niet.'
De brug is sinds vrijdag gesloten, omdat uit onderzoek naar voren is gekomen dat er scheuren in de constructie zitten. De brug is te zwaar voor de ondersteuning en kan daarom niet als veilig kan worden beschouwd.
De gemeente Zoetermeer heeft een spoedadvies aan Rijkswaterstaat gevraagd over de toestand van de brug. Vooruitlopend op dat advies is er dit weekend een conceptadvies gekomen, dat aangeeft dat de situatie stabiel genoeg is om de snelweg A12 en de spoorlijn onder de brug open te houden. Wel moeten er voor 1 januari maatregelen worden genomen, aldus Rijkswaterstaat.

Noodbrug

'Het is niet best', vat verantwoordelijk de Zoetermeerse wethouder Marijke van der Meer de situatie met de brug samen. Ze noemt de scheuren in de constructie 'onacceptabel groot', maar benadrukt tegelijkertijd dat onder de brug doorrijden nog wel kan.
Er wordt nu met spoed gekeken naar oplossingen. De kap van de brug wordt er sowieso afgehaald. Daarnaast wordt er gekeken of de constructie versterkt kan worden óf dat juist ook de vloerdelen eruit moeten. Mogelijk krijgt Zoetermeer een tijdelijke noodbrug, omdat vooral voor voetgangers de sluiting van de brug een 'stevig probleem is', zegt de wethouder: 'We kunnen de brug niet meer gebruiken, dus zal er een noodconstructie gemaakt moeten worden.'

Scheuren in de gaten houden

Dat er zo snel gehandeld moet worden, komt volgens experts omdat de kans op langdurige kou toeneemt in de maanden januari en februari. De scheuren in de brug kunnen daardoor groter worden. Op het systeem dat de scheuren in de gaten houdt, worden alarmeringen geplaatst. Als er zich veranderingen voordoen, wordt dat meteen duidelijk.
De Mandelabrug in Zoetermeer blijft voorlopig dicht
De Mandelabrug in Zoetermeer blijft voorlopig dicht © Omroep West