'Het was een groot bloedbad': OM eist tien jaar cel en tbs voor moord op Pablo (45)

Onderzoek na de steekpartij aan de Lindberghlaan
Onderzoek na de steekpartij aan de Lindberghlaan © Regio15
DEN HAAG - 'Op zo'n moment is er geen weg meer terug. Je laat je niet overmeesteren', zei Raldo B. (44) over het neersteken van Hagenaar Pablo Gomes (45) in september vorig jaar. De man werd levenloos aangetroffen op de galerij van een flat aan de Lindberghlaan in Den Haag. Een ruzie om drugsgeld zou volgens B. de aanleiding zijn geweest. Justitie eiste maandag tien jaar gevangenisstraf tegen B. en tbs met dwang. De officier van justitie achtte hem schuldig aan moord.
Raldo B. (44) en Pablo zouden elkaar vanaf hun achttiende kennen. Samen handelden ze volgens de verdachte in drugs. Tijdens een van die drugstransporten werd B. in 2016 opgepakt in Oostenrijk, waar hij drie jaar in de cel terechtkwam. Een van de voornaamste oorzaken van de ruzie die daarna tussen de twee zou ontstaan, aldus B. 'Tijdens mijn gevangenistijd in Oostenrijk heb ik er toen voor gezorgd dat hij niet vast kwam te zitten. Ik was met zijn auto opgepakt, op naam van zijn meisje. Ik heb hem beschermd. Maar Pablo had totaal schijt aan mij. Voor zichzelf golden alleen zijn eigen belangen. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken', begon B. over het slachtoffer tijdens de inhoudelijke behandeling. De ruzie leidde uiteindelijk tot de fatale steekpartij.
B. wilde van Pablo 75.000 euro voor de drie kilo cocaïne die hij nog zou krijgen. 'In het begin heb ik een paar duizend euro gehad, maar dat was boodschappengeld. Niet het geld wat ik moest krijgen.' Pablo zou echter geen gehoor geven aan het verzoek en zou hem volgens B. ook bedreigen.

Een allerlaatste kans

Vorig jaar besloot B. stappen te ondernemen en het 'op een nette manier' op te lossen, gaf hij in de rechtbank aan. Op dinsdag 14 september, zo'n zes uur voor de moord, was B. naar een politiebureau gegaan. Naar eigen zeggen omdat hij Pablo 'op een legale manier' wilde terugpakken en dat er een onderzoek naar hem zou worden gestart. 'En dan besluit u toch om ook in de avond naar hem toe te gaan', merkte de rechter op. 'Om hem een allerlaatste kans te geven om mij te betalen en in principe niet om hem te vermoorden. Als hij het geld zou geven, dan zou ik het onderzoek misschien wel staken. Ik had gewoon recht op dat geld vond en vind ik nog steeds', zei B. verhit.
Op de avond van de moord zou Pablo een aantal prostituees over de vloer hebben gehad. 'Toen ik aankwam, deed hij de deur open, maar verwachtte mij natuurlijk niet.' Pablo wilde de deur direct weer dichttrekken. 'Op dat moment heb ik de deur opengetrapt en viel hij. Ik moest hem gewoon spreken.'

'Je laat jezelf niet overmeesteren'

Nadat Pablo overeind was gekomen, kwam hij volgens B. op hem af, waarna B. besloot te steken. 'Toen escaleerde het volledig. Het was heel heftig. Het was een groot bloedbad, een drama. Op zo’n moment is er geen weg meer terug. Je laat je niet overmeesteren. Ik heb het niet zo gewild, het is gebeurd.' Een traumahelikopter kwam te laat voor Pablo. Hij bleek al overleden door de vele steekwonden in zijn borst, buik, rug, armen, benen en handen.
B. besloot zijn portemonnee ook nog mee te nemen. Om drie uur ’s nachts meldde hij zich uiteindelijk zelf bij de politie, waar hij het mes en de portemonnee overhandigde.'‘Nogmaals, ik heb het ook niet gewild. Hij wou een kogel door mijn kop schieten, bedreigde mij door de telefoon. Het was zijn schuld als het zou escaleren.'

Gemoederen liepen hoog op

Tijdens de inhoudelijke behandeling maandag liepen de gemoederen in de rechtszaal hoog op bij de verdachte en nabestaanden. Meerdere keren liepen nabestaanden de zaal uit. B. verhief vaak zijn stem als hij over de verhouding tussen hem en het slachtoffer praatte.
De zus van Pablo zei tijdens haar spreekrecht: 'Hoe kan ik jou, Raldo, vergeven voor het doden van mijn broer? Niet 1, 2, 3 of 4 keer, maar 27 keer heb je gestoken. Voor wat? Voor hebzucht en jaloezie. In de zoektocht naar foto’s voor de begrafenis van mijn broer, ben ik heel veel foto’s tegengekomen waarop jij staat. Mijn broer zag jou als familie en hij was je enige vriend. Hoe kon je dit doen?'

'Je bent een wolf in schaapskleren'

Een van de kinderen die hij achterlaat, voegde nog snikkend toe: 'Ik kon niet beseffen wat er was gebeurd met mijn vader. Mijn beste vriend. Ik kan trots zeggen dat mijn vader een goede vader was.' Over B. zei hij: 'Je bent een wolf in schaapskleren. Je hebt het recht niet om God te spelen.'
De officier van justitie zei maandag niks te geloven van het verhaal van B. dat hij naar het huis van Pablo kwam om hem nog een laatste kans te geven om te betalen. Naast moord achtte justitie B. ook schuldig aan diefstal. 'De verdachte wilde Pablo dood hebben. Verdachte wist allang dat Pablo niet aan zijn eisen zou voldoen. In de jaren ervoor is dat geschil niet opgelost en dat zou ook die avond niet gebeuren. Eigenlijk had verdachte zich daarbij al neergelegd. Het liet zijn bloed ook koken dat hij dacht dat Pablo zijn vriendin had ingepikt', lichtte ze nog toe.

In totaal 46 verwondingen

Ook denkt het OM dat B. heeft gewacht tot de twee vrouwen het huis van Pablo verlieten, waarna hij op de voordeur klopte. Pablo zou mogelijk hebben gedacht dat één van de vrouwen terug was gekomen en werd verrast. Op het lichaam werden in totaal 46 verwondingen geteld. Het OM rekent het hem ook aan dat B. het slachtoffer al 24 jaar kende. 'Verdachte vindt nog steeds dat hij slachtoffer is en ik zie geen spijt', aldus de officier van justitie. Hoewel B. meerdere stoornissen blijkt te hebben, wordt hij door het OM als volledig toerekeningsvatbaar gezien. 'Dit staat tbs met dwang niet in de weg.'
De advocaat van B. pleitte er nog voor dat er geen sprake was van voorbedachte rade. 'De situatie is geëscaleerd omdat het slachtoffer agressief ging doen, verklaarde mijn client al eerder. Meerdere malen heeft mijn client aangegeven dat hij als reactie op agressieve handelingen van het slachtoffer is begonnen met steken.' B. zou volgens zijn advocaat in paniek hebben gehandeld.