Brand in huis met rieten dak? Vanaf nu heeft onze regio een gespecialiseerd brandweerteam

© MediaTV
REGIO - In Noordwijkerhout en Krimpen aan de Lek staan voor het eerst in de regio Hollands Midden specialistische brandweerteams paraat om branden in rieten daken te blussen. Niet zonder uitzondering branden boerderijen of villa's met rieten daken tot de grond toe af. Door een toename van huizen met een rieten dak, heeft Veiligheidsregio Hollands Midden besloten tot het opleiden van 28 brandweermensen met deze specialisatie. 'Eigenlijk is riet niet te blussen', bekent Nico van Etten, bevelvoerder brandweer Hollands Midden.
Riet heeft een waterwerende eigenschap, wat fijn is als dakbedekking, maar bij brand juist weer een nadeel is. 'In een rieten dak zit veel zuurstof en water valt er onmiddellijk vanaf,' legt Van Etten uit in de kazerne van Noordwijkerhout.
Dat maakt het zeer brandbaar. Het rietendakbrandpreventieteam is niet zo zeer getraind om levens te redden, maar kan de schade beperken. Door het riet op een speciale manier van het dak te halen en op de grond uit elkaar te halen, is het vuur wel te doven.
© Veiligheidsregio Hollands Midden
Zodra een huis met rieten dak in brand staat, zal het gewone lokale brandweerteam het dak van binnenuit en 'in' het riet proberen te blussen. Daarmee zet de brandweer de vuurhaard op pauze, in brandweertermen een knock down, zegt Van Etten.
Binnen maximaal drie kwartier komt het specialistische team bij de brand aan. Maar ze richten zich met de aanrijtijd op een kwartier à een half uur. Eenmaal aangekomen, bevestigt het team van zeven brandweerlieden een valbeveiliging en een rek met zogenoemde rietstoeltjes op het dak. Het is een constructie die rietdekkers ook gebruiken, aldus Van Etten. Zo kan de brandweer eroverheen lopen en het riet van het dak halen.
© Veiligheidsregio Hollands Midden
In Veiligheidsregio Holland Midden is eveneens vorige week een tweede specialistisch team gestart in Krimpen aan de Lek. Dit team wordt bij brand in de regio tegelijkertijd gealarmeerd met het team van Noordwijkerhout, zodat ze de aanrijtijd kunnen waarmaken. De regio Haaglanden kent al een aantal gespecialiseerde brandweerteams voor rietendakbranden: Maasland en Wassenaar.
Beide teams zijn opgeleid door de 'rietenkapbrandweer' van Utrecht, dat al jaren ervaring heeft met de speciale brandpreventietechniek en in de voorbije jaren naar regio Hollands Midden kwam bij een rietendakbrand.
Deze gemeenten maken deel uit van Veiligheidsregio Hollands Midden: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas.