Deze maatregelen zijn getroffen in Schilderswijk rond WK-wedstrijd Marokko

Het feest in de Schilderswijk sloeg om in rellen
Het feest in de Schilderswijk sloeg om in rellen © ANP
DEN HAAG - Agenten zijn tijdens de volgende WK-wedstrijd van Marokko 'nog zichtbaarder aanwezig' op plekken waar onrust wordt verwacht. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. Marokko speelt dinsdag om 16.00 uur de achtste finale van het WK voetbal tegen Spanje. Bij de laatste twee wedstrijden van het Marokkaanse elftal ontstonden in de Schilderswijk in Den Haag ongeregeldheden.
Niet alleen politieagenten, ook buurtvaders en jongerenwerkers zullen opnieuw actief aanwezigen aanspreken. Verder zijn er tien brieven uitgereikt aan mensen die aanwezig waren bij vorige ongeregeldheden. 'Ze gaan naar mensen die we kennen maar niet hebben kunnen betrappen op een strafbaar feit', aldus de woordvoerder. In de brieven wordt gewaarschuwd voor het opleggen van een gebiedsverbod.
Toeterende voetbalfans door de Schilderswijk afgelopen weekend
Toeterende voetbalfans door de Schilderswijk afgelopen weekend © ANP
Daarnaast neemt de gemeente Den Haag maatregelen om eventuele relschoppers van buiten de Schilderswijk te weren. Hoe die maatregelen eruit zien en waar ze genomen worden, wil een woordvoerder niet zeggen omdat dat de maatregelen nutteloos maakt: 'Voor weggebruikers is het advies om tijdens en na de wedstrijd rekening te houden met verkeersoverlast in de Schilderswijk.'
Vervoersmaatschappij HTM laat weten dat ze de verkeerssituatie in de wijk gaat 'monitoren' tijdens en na Marokko - Spanje. 'Op voorhand veranderen we niets in de dienstregeling van bijvoorbeeld tram 6 of bus 25', laat een woordvoerder weten. 'Alles rijdt gewoon, tenzij de politie een aanleiding ziet voor aanpassingen.'

Agent gewond door baksteen

De laatste twee wedstrijden van Marokko ontaarden in grote onrust. Zo werd donderdagavond een politieagent geraakt door een baksteen. Er werden zes verdachten opgepakt, waarvan twee pubers van 13 en 16 jaar oud een mortiershell op zak hadden. Dat is zeer zwaar illegaal vuurwerk.
Zo gingen de rellen eraan toe tijdens de vorige wedstrijd van Marokko:
Onrust in Haagse Schilderswijk na WK-winst Marokko
Den Haag was niet de enige stad waar het onrustig werd. Ook in Amsterdam en Rotterdam werden bij uit de hand gelopen overwinningsfeesten mensen opgepakt.