Scheveningse nieuwjaarsduik neemt gigantische aanloop van 226 kilometer

Nieuwjaarsduik in het ijskoude water van Scheveningen
Nieuwjaarsduik in het ijskoude water van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Een goeie nieuwjaarsduik begint met een stevig aanloop voordat je onbevreesd in het ijskoude water plonst. Dat concept maar dan in XXL gaat de traditionele en grootste duik van Nederland toepassen. De aanloop voor de plons op Scheveningen begint dit jaar namelijk al twee dagen eerder: op 30 december in Winterswijk. Na een estafetteloop van 226 kilometer volgt op 1 januari de duik in de koude zee.
'We kunnen echt niet wachten', zegt Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. 'En wat doe je als je niet kunt wachten? Dan begin je alvast!' Dat beginnen doen tientallen enthousiastelingen vlakbij de Duitse grens om vervolgens in een zo'n recht mogelijke lijn naar de Noordzee bij Scheveningen te rennen. In estafette.
De route loopt door het kenmerkende Hollandse landschap, door polders en dorpen en langs locaties als de Utrechtse Domtoren en leidt ook dwars door een woonhuis en langs een oliebollenkraam. In plaats van een stokje doorgeven, gebruiken de lopers een kenmerkende oranje ijsmuts van het bekende soepmerk dat de hoofdsponsor van de duik is. 'De etappes zijn steeds tien kilometer lang, waarbij die muts als een soort olympisch vuur naar Scheveningen wordt gebracht, zegt Schuttert.
Nieuwjaarsduik 2020
Nieuwjaarsduik 2020 © ANP
De afgelopen twee jaar kon de georganiseerde duik op Scheveningen, waar tienduizenden mensen op afkomen, niet doorgaan. Natuurlijk waren er avonturiers die op eigen houtje te water gingen en de hoofdsponsor bedacht ook een ludiek alternatief: een blik zeewater dat je over jezelf kon gooien. De nationale nieuwjaarsduik van 2023 zal weer op Scheveningen zijn, met alles erop en eraan.
Aan die duik mogen maximaal 10.000 mensen meedoen, en Schuttert verwacht dat die zich ook zullen melden. 'Ik denk dat dat iedereen die ooit gedoken heeft wel terugkomt en zich dat niet nog een keer laat afpakken. We hebben er de afgelopen twee jaar het beste van gemaakt, maar er gaat niets boven een frisse duik op het strand van Scheveningen, dat begrijp je wel.'

'Altijd een prachtig gezicht'

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade brengt op 31 december de nieuwjaarsduik-muts Den Haag binnen. 'We vinden het heel tof om de aanloop te nemen. Op deze manier kunnen we toch meedoen. Want ook wij kunnen niet wachten; vanaf onze waterscooters en onze voertuigen is het altijd een prachtig gezicht om al die mensen de koude zee in te zien rennen. En op 1 januari staan we weer paraat, zodat iedereen weer veilig op het strand terugkeert', zegt Mike van den Hoogenband van de reddingsbrigade.
Zo zag de laatste officiële nieuwjaarsduik in 2020 eruit
Zo zag de laatste officiële nieuwjaarsduik in 2020 eruit © Richard Mulder
Grote delen van de 226 kilometer van Winterswijk naar Scheveningen worden afgelegd door lopers van lokale nieuwjaarsduik-verenigingen uit bijvoorbeeld Bussloo en Harderwijk. 'Maar we hebben speciaal wat etappes vrijgehouden voor mensen die alleen of met een groepje van een paar mensen ook een stukje willen meelopen', zegt Schuttert. Zij kunnen zich melden op de website van de nieuwjaarsduik. En misschien goed om te weten: je hoeft dus niet per se door te rennen tot de zee. Je mag na de loop ook een 'thuisduik' nemen.