Tien personen aangehouden in Schilderswijk na WK-overwinning Marokko

DEN HAAG - De politie heeft dinsdagavond tien mensen aangehouden in de Haagse Schilderswijk na ongeregeldheden na de WK-overwinning van Marokko. De ME verzocht de feestvierende menigte om het gebied te verlaten. Gebeurde dat niet, dan zou er geweld worden gebruikt.
Het Marokkaanse elftal won na een bloedstollende strafschoppenserie van Spanje en gaat daarmee door naar de kwartfinale. Direct na de laatste strafschop, gingen tientallen inwoners van de Schilderswijk feestend de straat op.
Feest in Schilderswijk na WK-overwinning Marokko
Rond 19.00 uur sloot de politie de kruising van de Hoefkade en de Vailliantlaan. Ook hing er een politiehelikopter in de lucht. Volgens de politie werd er met zwaar vuurwerk gegooid.
Niet veel later riep de ME de feestvierende menigte op om naar huis te gaan. Als zij daar geen gehoor aan zouden geven, zou er geweld worden gebruikt, zo werd omgeroepen.
De meeste aanwezigen gaven aan die oproep gehoor en vertrokken. De paar relschoppers die bleven, werden uiteindelijk door de ME weggestuurd.

Maatregelen

Om te voorkomen dat het na de WK-wedstrijd van Marokko opnieuw uit de hand zou lopen, was een grote politiemacht en tientallen vrijwilligers zichtbaar aanwezig. Verder waren er tien brieven uitgereikt aan mensen die aanwezig waren bij vorige ongeregeldheden. In de brieven werd gewaarschuwd voor het opleggen van een gebiedsverbod.
Voor weggebruikers was het advies om tijdens en na de wedstrijd rekening te houden met verkeersoverlast in de Schilderswijk.

Ongeregeldheden na wedstrijden Marokko

Het overwinningsfeest na de laatste twee WK-wedstrijden van Marokko verliep eveneens grimmig. De ongeregeldheden begonnen nadat het drukke kruispunt van de Hoefkade met de Vaillantlaan werd overgenomen door een uitzinnige menigte. Na de wedstrijd tegen Canada werd een politieagent geraakt door een baksteen.
Een week eerder na de wedstrijd tegen België was het ook onrustig. Toen werden deuren van voorbijrijdende auto's opengetrokken en klonk er zwaar vuurwerk. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen om de wijk schoon te vegen.