Auto rijdt in op agenten na WK-winst Marokko

In de Haagse Schilderswijk waren meerdere arrestaties
In de Haagse Schilderswijk waren meerdere arrestaties © ANP
DEN HAAG - Meerdere politieagenten hebben dinsdagavond op het nippertje kunnen voorkomen dat ze werden aangereden. Nadat Marokko op het WK won van Spanje gingen honderden mensen in de Schilderswijk in Den Haag de straat op. In de onrust die daarna ontstond reed een auto in op de politiemensen. 'Zij konden op tijd wegspringen en bleven hierdoor ongedeerd', meldt de politie.
Verder werd een motoragent belaagd en werden de politie en andere hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk en bakstenen. De ME waarschuwde de groep vervolgens dat ze moesten vertrekken. Als zij daar geen gehoor aan zouden geven, zou er geweld worden gebruikt, zo werd omgeroepen.
Volgens de politie gaven de meeste aanwezigen gehoor aan de oproep. Op de Vaillantlaan bleven nog wel enkele relschoppers aanwezig die zich ophielden bij een paar zijstraten. De ME stuurde hen weg en deelde daarbij af en toe een tik uit met een wapenstok. In totaal tien mensen gearresteerd. Vier van hen zitten nog in de cel.

'Totaal onacceptabel'

'We begrijpen het dat mensen feest willen vieren als hun team wint. Maar vernielingen en geweld tegen politiemensen hoort daar niet bij', zegt Frank Paauw van de politie. 'Dat er in diverse steden zwaar vuurwerk is gegooid naar collega's en hulpverleners is totaal onacceptabel. We zullen als politie moeten werken aan nieuwe tactieken en middelen om dit beter aan te kunnen pakken.'
Dinsdagochtend vroeg werd een 21-jarige Hagenaar aangehouden, omdat hij vorige week zondag in Den Haag betrokken zou zijn geweest bij ongeregeldheden. Dat was na de wedstrijd België - Marokko. De man wordt verdacht van het vernielen van een auto en openlijke geweldpleging. Hij werd op basis van beelden herkend.