Ontmanteling Zoetermeerse Nelson Mandelabrug gestart

Afgesloten Mandelabrug in Zoetermeer | Foto Omroep West
Afgesloten Mandelabrug in Zoetermeer | Foto Omroep West
ZOETERMEER - De werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer zijn begonnen. 'Nog 3,5 week en dan moet de brug voor het grootste deel ontmanteld zijn', laat wethouder Marijke van der Meer weten. In de brug zitten scheuren en die kunnen door langdurige kou alleen maar erger worden, zo staat in een spoedadvies van Rijkswaterstaat. Daarom moet de ontmanteling vóór 1 januari klaar zijn. 'De negen meter hoge kap gaat er sowieso af', vertelt de wethouder.
'Deze week wordt nog onderzocht of de vloerdelen van de brug wel behouden kunnen worden.' Tot die tijd blijft het nog spannend. 'Op de brug zit meetapparatuur, die een afwijking van een honderdste van een millimeter kan meten', zegt de wethouder. 'En er zit ook een alarmering op. Als dat afgaat wordt er meteen gebeld met de instantie en is er een dikke kans dat de A12 alsnog moet worden afgesloten'. Deze week is gestart om de brug van binnen leeg te halen.
De elektronica wordt weggehaald en de Mandelabrug wordt ontdaan van kabels en leidingen waarvan er waarschijnlijk ook een aantal in de vloeren liggen. De NS bekijkt ondertussen ook wat weggehaald moet worden. Zo zijn er nog toegangspoortjes en ticketapparaten aanwezig.

Kunstwerk en verlichting

'Vergeet ook niet het kunstwerk dat gered moet worden', zegt wethouder Van der Meer. Het kunstwerk op de brug van kunstenaar Arnold Hamelberg is een golvende roestvrijstalen band die het voetpad en het fietspad van elkaar scheidt. 'En als laatste halen we de verlichting weg. Nu hebben we deze nog nodig, maar zo snel als het kan verdwijnen ook de lampen uit de brug. Ook omdat er mensen zijn die zich eraan storen dat het nog steeds brandt.'
Vrijdag heeft de gemeente Zoetermeer de Nelson Mandelabrug op stel en sprong gesloten, omdat er mogelijk sprake was van instortingsgevaar. Aanleiding waren twee onderzoeken naar de scheuren in de constructie. Experts hebben de situatie afgelopen weekend beoordeeld en stellen dat de brug veilig genoeg is om de wegen onder de brug open te houden en dat ook voetgangers en fietsers er in principe gebruik van kunnen maken. Naast de A12 gaan ook een spoortraject en de RandstadRail onder de brug door.