Taghi had vals paspoort dankzij verstandelijk beperkte man: 'Functioneert als 4-jarige'

Faysal N. is volgens het OM de schakel tussen de criminelen en de valse paspoorten
Faysal N. is volgens het OM de schakel tussen de criminelen en de valse paspoorten © ANP
DEN HAAG - Verslaafden, mensen met schulden en verstandelijk beperkten. Ze werden volgens het Openbaar Ministerie door Faysal N. allemaal voor het karretje van de mocromaffia gespannen. Uit heel Nederland werden mensen naar Den Haag gehaald om zware criminelen van valse paspoorten te voorzien. Volgens de officier van justitie is N. hierbij de schakel naar de onderwereld geweest. Daarvoor moet hij als het aan het OM ligt twee jaar de gevangenis in.
De Haagse gemeenteambtenaar Mildred van D. levert tussen 2012 en 2014 volgens het Openbaar Ministerie negentien valse paspoorten. Dit gebeurt voor grote kopstukken uit het drugsmilieu. Tijdens de rechtszaak legt de rechtbank uit hoe er bij het opmaken van de paspoorten misbruik is gemaakt van kwetsbare en beïnvloedbare mensen. 'Een van hen kon niet worden verhoord omdat hij functioneert op het niveau van een vierjarig kind', vertelt de rechter.
De criminelen gingen systematisch te werk. Als er een katvanger, zo worden de mensen genoemd die door de criminelen worden gebruikt, is gevonden, worden deze naar Den Haag gehaald om vervolgens daar ingeschreven te worden in het bevolkingsregister. Dit is nodig om in de gemeente een nieuw paspoort aan te kunnen vragen. Niet lang nadat ze ingeschreven staan gaan ze naar het stadsdeelkantoor van Leidschenveen-Ypenburg en zoeken ze Van D. op. 'Ik was niet te missen, het kon niet fout gaan', verklaart Van D. hier zelf over.

Niet opvallend dat foto en naam niet bij elkaar horen

Bij Van D. vragen de katvangers een nieuw paspoort aan, maar geven ze de foto van de crimineel voor wie het reisdocument eigenlijk is. Van D. zorgt ervoor dat de aanvraag wordt goedgekeurd en dat enkele dagen later het paspoort kan worden opgehaald. De criminelen hebben zo een volledig geldig paspoort, waarbij niet opvalt dat de foto en de naam niet bij elkaar horen. Kort na het krijgen van het paspoort worden de mensen weer uitgeschreven.
De mensen die hierbij betrokken zijn worden betaald voor hun diensten. Zo krijgt Van D. duizend euro per paspoort dat zij levert. Ze vertelt zelf dat ze het eigenlijk niet kon weigeren. 'Mijn man gokte erop los en ik was verantwoordelijk voor de opvoeding van mijn kinderen. We hadden een schuld van 40.000 euro. Eerst wilde ik het eigenlijk niet, maar uiteindelijk heb ik toch ja gezegd.' Voor het zich laten omkopen en het leveren van valse paspoorten eist het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf tegen Van D.

Verslaafden en verstandelijk beperkte mensen

De mensen die de paspoorten hebben aangevraagd zijn volgens de officier van justitie nog niet vervolgd, al zijn ze nog wel verdachten. Gekeken wordt naar de juridische mogelijkheden. Uit het dossier blijkt dat het voornamelijk verslaafden en verstandelijk beperkte mensen zijn die zijn overgehaald om mee te werken. 'Een van de katvangers heeft een IQ van 63. Het verhoor is onmogelijk omdat hij een spanningsboog heeft van vijf tot tien minuten', legt de officier uit.
De grote vraag is wie de contactpersoon is geweest tussen Van D. en de criminelen als Ridouan Taghi voor wie de paspoorten zijn bestemd. De voormalig ambtenaar wil hier niets over zeggen. 'Ik heb mijn eigen zaken toegegeven, maar ben hier niet om over anderen te verklaren', vertelt ze de rechters.

Nationale Opsporingslijst

Voor het OM is het duidelijk dat Faysal N. de opdrachtgever is. De 40-jarige Hagenaar is de jongere broer van Nibit, zoals de bijnaam van Mohamed N. luidt. Nibit staat sinds dit voorjaar op de op de Nationale Opsporingslijst voor zijn rol in grootschalige internationale cocaïnehandel. Ook hierin zou zijn broer Faysal een rol hebben gespeeld, vandaar dat N. al sinds mei vastzit in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, in afwachting van zijn proces.
Bij Faysal zijn thuis cryptotelefoons gevonden, die zijn bedoeld voor het versturen van versleutelde berichten. Het OM heeft deze zogenaamde Ennetcom-berichten geanalyseerd. In gesprekken uit 2015 ging het hierbij om iemand genaamd Cesar. Deze zou valse boekjes, volgens het OM paspoorten, leveren. Deze Cesar zou N. zijn omdat hij in een van de gesprekken de geboortedatum en naam van zijn kind noemt. Volgens de officier is er niemand anders met die naam op de die dag geboren dan het kind van N.

Bijnaam 'kikkeroog'

Uit de conversatie blijkt dat Cesar contact heeft met 'kikkeroog'. Dit is de bijnaam die de criminelen zouden hebben gebruikt voor Van D. Maar wie is Cesar? N. ontkent iets te maken te hebben met de valse paspoorten. Omdat hij en zijn broer verdachten zijn in een drugszaak beroept hij zich verder op vragen van de rechter op zijn zwijgrecht.
Volgens zijn advocaat is het door het OM gepresenteerde bewijs veel te mager. Alleen omdat hij in 2015 een keer de naam en geboortedatum van zijn zoon genoemd heeft, wil volgens de advocaat niet zeggen dat hij daadwerkelijk de Cesar is die al die jaren in de chats wordt genoemd. Het OM legt volgens de advocaat te gemakkelijk een link tussen de twee broers omdat Mohamed drie van de negentien valse paspoorten ontvangen zou hebben.

Arrestatie in Ierland

Bovendien heeft Van D. verklaard sinds 2014 geen contact meer te hebben gehad met haar opdrachtgever, terwijl Cesar in 2016 zegt bij 'kikkeroog' langs te gaan. De criminelen zijn namelijk geschrokken na de arrestatie van Naoual F. in Ierland. Noffel, zoals zijn bijnaam is, heeft twee valse paspoorten van Van D. gekregen. Uit de chats zijn ze bang dat deze te herleiden zijn tot Van D. Ze willen kikkeroog 1000 euro omdat 'ze haar bek moet houden en zegt dat ze niks weet als ze haar vragen.' De advocaat zegt dat er daarom onvoldoende bewijs is tegenover N. en heeft dan ook gevraagd om vrijspraak.
De officier van justitie vindt wel dat duidelijk is dat N. de schakel tussen Van D. en de onderwereld is. En de arrestatie van Noffel in Ierland en van Ridouan Taghi in Dubai, beide in bezit van valse paspoorten van Van D. laten zien hoe belangrijk deze paspoorten zijn. Het is volgens het OM duidelijk dat criminelen altijd op zoek gaan naar de zwakste schakels in de samenleving. Vandaar dat hij vindt dat er een celstraf moet volgen van twee jaar.
De rechter doet op 22 december uitspraak.