Carlijn (20) openhartig over zelfmoordgedachten: 'Was al in gesprek over euthanasie'

Carlijn helpt jongeren die diep in de put zitten
Carlijn helpt jongeren die diep in de put zitten
WADDINXVEEN - 'Ik was al in gesprek over euthanasie', vertelt de 20-jarige Carlijn uit Waddinxveen. Ze zat jarenlang als kind gedwongen in een gesloten zorginstelling. Juist toen ging het steeds slechter met haar. Terwijl ze behandeld werd voor haar eetstoornis begon ze met zichzelf pijn doen. Dat leidde uiteindelijk tot een zelfmoordpoging met bijna fatale afloop. Sinds kort gaat het beter met Carlijn en wil ze mensen bewust maken van wat kinderen zoals zij écht nodig hebben als het slecht gaat.
'Ik werd als 10-jarige heel veel gepest en mijn ouders lagen in scheiding. Mijn wereld stortte in', zegt de nu volwassen Carlijn. Ze is nog maar anderhalf jaar 'vrolijk', zoals ze zegt. Als een schreeuw om hulp stopte Carlijn met eten. Ze werd opgenomen in een kliniek en daar ging het volgens haar fout. 'Geen enkele instelling kon mij met alle problemen tegelijkertijd helpen, ik werd van het kastje naar de muur gestuurd', blikt Carlijn terug.
Carlijn begon zichzelf pijn te doen en was suïcidaal. 'Het was kantje boord en mijn ouders zagen in dat een gesloten inrichting zeker geen zin had. Ik werd opnieuw naar huis gehaald. Ik was al in gesprek over euthanasie.' In het interview dat Omroep West heeft met Carlijn ligt er een hond op de grond heel rustig met zijn staart te bewegen. Op het moment dat Carlijn praat over het woord euthanasie, staat de hond meteen op en loopt naar Carlijn toe.

Nog in leven dankzij hond

De redding van Carlijn bleek onder andere hondentherapie. Door voor de hond te zorgen voelde Carlijn zich ineens 'verplicht' om wel te blijven leven. 'Naast mijn hond Lucky ben ik gaan toneelspelen en muziek maken.' Dit besluit om zich volledig op theater en muziek te storen hiep Carlijn enorm in haar herstelproces.
In Nederland zijn er zo'n 100.000 vergeten kinderen, met veelal zwaar psychische problemen die niet de juiste hulp krijgen, net als Carlijn. De jaarlijkse Glazen Huis-actie Serious Request van NPO 3FM draait dit jaar om stichting Het Vergeten Kind. Vanwege de rol die Carlijn heeft als ervaringsdeskundige, zal zij in de week voor Kerst ook een rol krijgen tijdens Serious Request.
Carlijn maakte een lied over haar jeugd:
Getraumatiseerde Carlijn (20) is er nog dankzij hond
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.