Hoge raad vernietigt deel straf rovende butler Huis ter Duin, zaak moet opnieuw

Hotel Huis ter Duin
Hotel Huis ter Duin © ANP
NOORDWIJK - De voormalig butler van Huis ter Duin in Noordwijk hoeft voorlopig niet de cel in. De Hoge Raad heeft de eerder opgelegde celstraf van Marcel J. vernietigd en de zaak terugverwezen naar het gerechtshof. De zaak moet dus opnieuw worden gedaan.
J. werkte in Huis ter Duin als een soort butler. Hij heeft eerder toegegeven dat hij tijdens zijn werk sieraden van de directrice van het hotel en van een echtpaar uit de kluis heeft gehaald en ze naar een juwelier in België heeft gebracht. Daar liet hij de diamanten in de sieraden vervangen door namaakdiamanten, zogenoemde zirkonia's.
Die sieraden bracht hij daarna weer terug naar het hotel. Tijdens de strafzaak zei hij de diamanten te hebben gestolen omdat hij 'de rijke levensstijl van de gasten van Huis ter Duin wilde kunnen nadoen'. In 2016 liep de butler echter tegen de lamp toen een vriend van hem gestolen diamanten te koop aanbood bij een juwelier in Amsterdam. De juwelier had door dat het om gestolen sieraden ging en waarschuwde vervolgens de politie.

Te weinig bewijs

Door het Haagse gerechtshof werd Marcel J. in december 2020 veroordeeld tot 28 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk, voor het stelen en verkopen van waardevolle sieraden. Ook moest hij ruim 153.000 euro terugbetalen. Tegen deze uitspraak ging hij in cassatie bij de Hoge Raad.
Volgens de Hoge Raad is de uitspraak van het gerechtshof deels niet voldoende gemotiveerd en is het bewijs tegen J. te dun. Het gerechtshof moet zijn zaak dus overdoen.

Vrijspraak voor diefstal van twee ringen

In eerste instantie kreeg J. een straf van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie ging hiertegen in hoger beroep, omdat het er niet mee eens was dat de butler werd vrijgesproken van diefstal van twee ringen, waaronder een diamanten trouwring. Die ringen zijn nooit teruggevonden. Ook vond de rechter het witwassen van juwelen met een waarde van ruim negen ton niet bewezen.