Stortvloed aan informatie duizelt rechter, zaak tegen hobbyboer gaat later verder

Een wolvarken, foto ter illustratie
Een wolvarken, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De zaak van hobbyboer Pieter Dekker is donderdag opgeschort door de rechter. Het verweer van de 58-jarige boer is te gedetailleerd, daarom heeft de rechter de zaak opgeschort. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij zijn dieren onvoldoende water en eten geven en niet altijd tijdig de dierenarts inschakelen. Volgens de boer, die zijn eigen verdediging verzorgde, worden zijn dieren beoordeeld als 'productiedieren', terwijl dit niet het geval zou zijn.
Dekker was zó uitgebreid en gedetailleerd in zijn verweer dat zowel het OM als de rechter werden 'overvallen door de berg informatie' die ter tafel kwam. De rechter gaf daarom de opdracht om alle stellingen van de boer voor te leggen aan deskundigen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en een dierenarts.
Volgens Pieter Dekker zijn de regels van de NVWA voornamelijk geschreven voor de miljoenen varkens die in Nederlandse stallen worden gehouden, dat zijn 'productiedieren' volgens de wet. Hijzelf houdt wolvarkens, een zeldzame varkensvariant. 'Vooral om ze voor uitsterven te behoeden', zei Dekker in zijn verweer. Zijn dieren zouden dus geen 'productiedieren' zijn.

Zieke schapen resistent

Een aantal zieke schapen van de boer, die door controleurs waren gezien, zouden daarnaast hebben geleden aan een leverbotinfectie. 'Ze waren resistent geworden tegen het geneesmiddel van de dierenarts', zo verklaarde hij. Het OM verwijt de boer nu dat hij zijn mond daarover heeft gehouden bij een hoorzitting van de NVWA en nu pas met een uitgebreid verweer komt.
De aanklager gaat nu het verweer van Dekker onderzoeken. Een vervolgdatum voor de behandeling van de zaak is daarom niet bekend. De rechter hoopt in ieder geval dat een eerdere, vergelijkbare hoger beroepzaak tegen de boer op dat moment wel is behandeld.