Miljoenen euro's om jeugd in Den Haag Zuidwest uit criminaliteit te houden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Haagse stadsbestuur krijgt miljoenen euro's van het rijk om jeugdcriminaliteit in Den Haag Zuidwest aan te pakken. In deze wijk is het risico groot dat kinderen en jongeren in de criminaliteit terecht komen en hierin doorgroeien. De gemeente gaat nu plannen maken om dit te voorkomen.
Den Haag maakt zich zorgen over de georganiseerde misdaad in de stad. Ook ondermijnende criminaliteit, waarbij de onder- en bovenwereld met elkaar verweven worden, is een punt van zorg. In sommige wijken worden kinderen en jongeren hierin meegezogen.
'Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit heeft in diverse wijken in ons land een giftige uitwerking op de jeugd', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. 'Drugscriminelen rekruteren jongeren en dat begint soms al op de basisschool. Het college wil dit stevig aanpakken. Iedere inwoner verdient een kans om veilig op te groeien in een leefbare wijk van onze mooie stad.'

Afglijden

Een van de wijken waar het risico groot is dat kinderen en jongeren al op jonge leeftijd in aanraking komen met criminaliteit is Den Haag Zuidwest. Om dit aan te pakken krijgt het stadsbestuur elk jaar drie miljoen euro van het rijk voor een periode van in elk geval vier jaar, met een mogelijke uitloop naar tien jaar. Met dit geld moet voorkomen worden 'dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in Den Haag Zuidwest in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden', zegt het college.
Hoe het college dat wil doen, moet over een paar maanden duidelijk worden. De komende tijd gaat de gemeente de plannen hiervoor uitwerken, samen met de politie, het Openbaar Ministerie en andere betrokkenen. Eind februari verwacht het college deze klaar te hebben.