Schilderswijk opnieuw decor van ongeregeldheden na WK-wedstrijd Marokko

Minstens één persoon werd aangehouden
Minstens één persoon werd aangehouden © Regio15
DEN HAAG - De ME heeft ingegrepen in de Haagse Schilderswijk. Marokko wist zaterdagavond met 1-0 van Portugal te winnen in de kwartfinale van het WK-voetbal. In de Haagse Schilderswijk zijn Marokkaanse fans uitzinnig en vieren massaal op straat feest. De feeststemming sloeg echter om in onrust. Lees hier terug hoe de overwinning van Marokko in Den Haag werd beleefd.

Verdachten onrustig overwinningsfeest op vrije voeten

Vier verdachten die zaterdagavond werden aangehouden bij ongeregeldheden in Den Haag na de overwinning van Marokko op Portugal op het WK in Qatar zijn weer op vrije voeten, laat de politie weten.
De vier werden opgepakt voor belediging, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, niet voldoen aan een vordering en baldadigheid.

Vier aanhoudingen tijdens ongeregeldheden

De politie heeft zaterdagavond vier personen aangehouden tijdens de onrust in de Haagse Schilderswijk. De personen zijn volgens een woordvoerder van de politie aangehouden voor onder andere belediging en baldadigheid.

Rust teruggekeerd in Schilderswijk

Na het ingrijpen van de ME in de Haagse Schilderswijk zaterdagavond, is ten minste één persoon aangehouden. De rust is volgens een verslaggever van Omroep West inmiddels teruggekeerd.
De ME greep in nadat er met zwaar vuurwerk werd gegooid. De Koninklijke Marechaussee was ook aanwezig ter ondersteuning. Alle feestvierders werden richting Hollands Spoor weggedreven.

Noodbevel van kracht in Schilderswijk

De ME grijpt in in de Haagse Schilderswijk. Er is een noodbevel afgekondigd. Zijstraten van de Vaillantlaan zijn afgesloten. De ME vormde daar een linie. Een verslaggever van Omroep West vertelt hoe de ME met schilden en honden de feestvierders richting Hollands Spoor drijft. Volgens omstanders wordt met vuurwerk naar de ME gegooid.
ME grijpt in tijdens onrust in Schilderswijk
De politie heeft twintig tot veertig mensen tot de hoek van de Vaillantlaan en de Parallelweg gedreven. De marechaussee is ook aanwezig. Op de Vaillantlaan verzamelde een grote groep van zo'n duizend mensen zich om de overwinning van Marokko te vieren. Hoewel de feeststemming eerst overheerst, worden de straten deels geblokkeerd door de fans en er wordt zwaar vuurwerk afgestoken.
In een van de zijstraten van de Parallelweg voerde de politie om 19.22 uur een volgende charge uit door de straat in te rennen.

Groot feest in Schilderswijk na overwinning Marokko

In de Haagse Schilderswijk wordt door al zeker duizend mensen op straat groot feest gevierd na de overwinning van Marokko op Portugal. Net na de wedstrijd is er hard getoeter en gejuich te horen. De Vaillantlaan wordt weer overspoeld met uitzinnige fans. Er rijden veel toeterende auto's en scooters met Marokkaanse vlaggen langs joelende fans. Vrijwilligers proberen de weg vrij te houden voor passerende auto's.
Feest in Haagse Schilderswijk na WK-winst Marokko
Er wordt ook vuurwerk afgestoken. De ME staat op dit moment klaar om in te grijpen als de situatie uit de hand dreigt te lopen. Op de Hoefkade is de Koninklijke Marechaussee ter ondersteuning aanwezig.

Marokkaanse fans kijken vol spanning naar de wedstrijd

De eerste helft van de wedstrijd zit er op. Het Marokkaanse elftal is nog maar net begonnen aan de tweede helft van de wedstrijd tegen Portugal. In de Haagse Schilderswijk overheerst spanning, maar ook rust. ‘Ik hoop dat Marokko doorgaat en dat we een vredig feestje in de Schilderswijk kunnen vieren. Vanavond zijn we ongeveer met 65 vrijwilligers in de wijk aanwezig verdeeld over verschillende locaties. Na de wedstrijd zullen we de straat op gaan om met de fans in contact te blijven’, aldus jongerenwerker Karim El Boujjoufi.
De politie is al zichtbaar aanwezig in de wijk. Groepjes wijkagenten patrouilleren door de straten en over de Vaillantlaan rijden regelmatig politiebusjes. De politie kondigde eerder deze week aan extra zichtbaar te zijn als Marokko speelt op zaterdag, omdat het na eerdere wedstrijden mis ging in de Schilderwijk. Nadat Marokko met 3-0 won van Spanje overspoelde de Vaillantlaan met fans. Al snel sloeg de feestsfeer om er werd er met zwaar vuurwerk gegooid en uiteindelijk tien personen opgepakt.

Ali Boussaboun trekt zijn rode djellaba aan

Oud-profvoetballer Ali Boussaboun is heel trots op de prestaties van het Marokkaanse elftal op het WK. 'Ze laten zich zien als hecht team, dat strijdt als Leeuwen van de Atlas.' Ali gaat kijken in de voetbalkantine. 'Met mijn rode djellaba aan', lacht hij.
'Het Marokkaanse elftal doet het fantastisch'

Alle maatregelen in Schilderswijk op een rij

Rond de voetbalwedstrijd Marokko - Portugal neemt de gemeente Den Haag zaterdag verschillende veiligheidsmaatregelen, omdat de feestvreugde na eerdere WK-duels in de Schilderswijk omsloeg in ongeregeldheden waarbij de politie in actie moest komen.
Hier staat alles op een rijtje:

Deelscooters uit Schilderswijk gehaald

Deelscooterbedrijven Felyx haalt alle deelscooters van de straat in de Schilderswijk. Voor gebruikers van de Felyx-deelscooters betekent dit dat zij geen ritten kunnen pauzeren of eindigen in een risicogebied.
GO Sharing, dat naast deelauto's ook deelscooters en -fietsen aanbiedt, laat via een woordvoerder weten 'in principe' geen voertuigen van straat te halen. Wel is het bedrijf in gesprek met enkele gemeenten om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in het gebied waar GO Sharing voertuigen heeft staan.
© ANP

Voetbalwedstrijden vervroegd

Voor de tweede zaterdag op rij worden de nodige voetbalwedstrijden vervroegd. In veel topamateurteams voetballen spelers met Marokkaanse roots. Om hen in de gelegenheid te stellen om de wedstrijd te bekijken, beginnen FC Lisse - Jong Sparta Rotterdam en Scheveningen - Rijnsburgse Boys om 14.00 uur. Alle andere duels vangen aan op het oorspronkelijke tijdstip.

Teruglezen en -kijken: zo werd Nederland - Argentinië gisteravond beleefd

Nederland verliest na strafschoppen, verdriet bij Oranjefans