Alle maatregelen in Schilderswijk rond WK-wedstrijd Marokko op een rij

Tijdens een van de eerdere rellen kreeg een agent een baksteen tegen zich aangegooid
Tijdens een van de eerdere rellen kreeg een agent een baksteen tegen zich aangegooid © ANP
DEN HAAG - Rond de voetbalwedstrijd Marokko - Portugal neemt de gemeente Den Haag zaterdag verschillende veiligheidsmaatregelen, omdat de feestvreugde na eerdere WK-duels in de Schilderswijk omsloeg in ongeregeldheden waarbij de politie in actie moest komen. Alle maatregelen hebben we voor je op een rij gezet.

Zichtbare politie

'De politie is zichtbaar aanwezig en treedt op als mensen de orde verstoren', zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag. Denk aan afsteken van, of gooien met, (zwaar) vuurwerk. Ook het blokkeren van kruispunten wordt niet toegestaan: 'Vooral het kruispunt Hoefkade - Vaillantlaan willen we vrij houden.' Dat kruispunt was bij eerdere wedstrijden ook de plek waar de ongeregeldheden als eerste ontstonden.

Buurtvaders en jongerenwerkers in gele hesjes

Volgens de gemeente hebben de buurtvaders en jongerenwerkers 'de afgelopen tijd goed werk verricht'. Ze worden ingezet om de emoties rond wedstrijden in goede banen te leiden. Voor de herkenbaarheid dragen zij ook dit keer gele hesjes. Wanneer er na eerdere wedstrijden 'gevaarlijke situaties' ontstonden, nam de politie over: 'Dat kun je niet overlaten aan buurtvaders en jongerenwerkers', zegt de woordvoerder van Van Zanen. Maar hij wil benadrukken dat mede door de inzet van de buurtvaders en jongerenwerkers na de wedstrijd van dinsdag 'de rust relatief snel terugkeerde, zonder grote charges.'

Waarschuwingsbrieven

Inmiddels staan dertig potentiele relschoppers op scherp bij de gemeente: ze hebben een waarschuwingsbrief gekregen waarin staat dat ze een gebiedsverbod kunnen krijgen als ze nog een keer opduiken bij rellen. Tot nu toe heeft Den Haag nog geen bestuurlijke gebiedsverboden opgelegd. Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie gebiedsverboden heeft opgelegd aan mensen die bij eerdere ongeregeldheden zijn aangehouden.

Relschoppers weren

Rond de WK-wedstrijd zullen er ook verkeersmaatregelen genomen worden om relschoppers uit andere delen van de stad of zelfs andere gemeentes te weren uit de Schilderswijk. Hoe die maatregelen eruit zien en waar ze genomen worden, wil een woordvoerder niet zeggen omdat dat de maatregelen nutteloos maakt. 'Voor weggebruikers is het advies om tijdens en na de wedstrijd rekening te houden met verkeersoverlast in de Schilderswijk.'

'Geen grote kruispunten blokkeren'

'Met vreugde vieren is niets mis, maar ook vol vreugde mag je geen grote kruispunten blokkeren', zegt een woordvoerder van burgemeester Van Zanen. 'En daarnaast willen we niet dat een kleine groep die vreugde laat omslaan in ongeregeldheden'.

Kwartfinale Marokko - Portugal

Marokko staat voor het eerst in de geschiedenis in de kwartfinales van het WK. Het elftal speelt zaterdag om 16.00 uur tegen Portugal. De gemeente Den Haag treft bij deze wedstrijd dezelfde maatregelen als bij het duel van afgelopen dinsdag.