ProRail: aanpakken onbeveiligde spoorwegovergangen gaat langer duren

Geen slagbomen en alarmbellen bij deze overweg in Lisse
Geen slagbomen en alarmbellen bij deze overweg in Lisse © Omroep West
REGIO - Het gaat spoorbeheerder ProRail niet lukken om 180 Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) voor 2023 te verbeteren. Dat laat de vervoerder weten in een brief aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat. Drie van die NABO's staan in onze regio, in Voorhout, Hillegom en Lisse. ProRail is sinds 2018 bezig met het aanpakken van de overwegen.
Van de 180 NABO's verwacht ProRail er 139 voor het einde van 2023 te kunnen aanpakken, de NABO in Voorhout is één van die 139. Bij de opzet van die aanpak in 2018 was het echter de bedoeling dat alle overwegen voor die tijd aangepakt zouden worden. 'Helaas blijkt dat in een aantal gevallen meer tijd nodig is, vanwege de lange doorlooptijd die het sluiten van elk van deze 41 individuele overwegen kent', schrijft de vervoerder in de brief aan de staatssecretaris.
Dat de NABO's worden aangepakt heeft alles te maken met de veiligheid. Daarvan is de spoorwegovergang in Hillegom een goed voorbeeld. In 2020 ging het daar mis toen een 56-jarige man uit Venhuizen zwaargewond raakte bij een aanrijding met een trein. De man zou toen door de laagstaande zon de alarmlichten niet hebben gezien. In 2019 kwam een man in een soortgelijk incident met de schrik vrij.

Kans op uitloop groot

Het overgrote deel van de nog af te sluiten overwegen die pas na 2023 worden aangepakt bevindt zich buiten onze regio. De overwegen in Lisse en Hillegom vallen volgens ProRail in een categorie waarvan de kans op uitloop groot is. ProRail verwacht die niet voor het vierde kwartaal van 2024 aan te kunnen pakken. Andere NABO's in Bodegraven en Hazerswoude-Rijndijk werden al eerder aangepakt.