'Financiële steun gemeente voor Parkpop niet uitgesloten'

Parkpop in 2019
Parkpop in 2019 © Richard Mulder
DEN HAAG - De Haagse wethouder Saskia Bruines sluit niet uit dat Parkpop financiële steun krijgt van de gemeente. Komend jaar gaat het gratis festival Parkpop niet door vanwege financiële problemen, maakte organisator Guus Dutrieux afgelopen weekend bekend. De cultuurwethouder stelt: 'Ik wil niet op de zaken vooruitlopen, maar ik zou het fijn vinden als Parkpop kan blijven.'
Parkpop verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Dutrieux ging daarom in zee met concertorganisatie Mojo en verhuisde van het Zuiderpark naar het Malieveld, waar afgelopen juni de veertigste editie werd gehouden. De financiële resultaten, het veranderde festivalklimaat, de stijging van kosten van materialen en artiesten hebben gezorgd dat ook de veertigste editie in het rood moest afsluiten. Daarom in 2023 geen Parkpop, de organisatie neemt een jaar tijd voor herbezinning.
'Parkpop is een belangrijk festival voor de stad, het heeft een lange geschiedenis. De afgelopen editie op het Malieveld was een groot succes', vertelt Bruines in West Wordt Wakker op Radio West. Voor komend jaar heeft Parkpop geen subsidie noch een evenementenvergunning aangevraagd. 'Voor 2023 houdt het op voor Parkpop', aldus Bruines.

Parkpop kan gewoon subsidie aanvragen

Als Parkpop met een goed plan komt, valt er over de editie 2024 te praten, legt de wethouder uit. 'Het festival moet niet elk jaar met een tekort blijven zitten. Ze kunnen gewoon subsidie aanvragen, de voorwaarden voor Parkpop zijn niet anders dan voor andere festivals. Ik geef ze een jaar de tijd om goed na te denken.'
'Voor gratis festivals is het momenteel heel lastig', concludeert Bruines. De markt is veranderd. De wethouder stelt dat het in het algemeen tijd is voor actie. Ze wil het komende tijd met meerdere festivals gaan praten over de toekomst.