24 nieuwe graven in koninklijke grafkelder: 'Enorme bouwkundige opgave'

De uitvaart van prins Bernhard in 2004
De uitvaart van prins Bernhard in 2004 © ANP
DELFT - De koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft heeft meer plek gekregen voor toekomstige koninklijke graven. Met het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard was de capaciteit van de grafkelder vrijwel bereikt. In de kerk in Delft zijn ruim 500 graven geruimd. Op die plek kunnen nu 24 kisten van overleden Oranjes komen te liggen. Op deze maandag, de sterfdag van koning Willem I, mocht Omroep West een kijkje nemen in het nieuwe gedeelte.
Architect Gijsbergt van Hoogevest is de man die ervoor moet zorgen dat het project, waarin 24 toekomstige graven van leden van de koninklijke familie zijn opgenomen, goed zou verlopen. 'Je staat voor een enorme bouwkundige opgave. Hoe maak je dat veilig?' Naast de bouwkundige en technische uitdagingen is hij zich er ook van bewust dat waar hij staat in de toekomst leden van de koninklijke familie komen te liggen. 'Dat is wel heel bijzonder.'
Bekijk onze reportage vanuit de grafkelder:
Architect Gijsbert van Hoogevest is dé man achter de uitbreiding in de Nieuwe Kerk in Delft.
De koninklijke grafkelder is al eeuwenlang de laatste rustplaats voor leden van de koninklijke familie. Het praalgraf van Willem van Oranje staat centraal in de Nieuwe Kerk en daaronder bevindt zich de grafkelder. Het gangenstelsel bestaat uit twee delen: oud en nieuw. Na het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard is er eigenlijk geen ruimte meer. Daarom is er een nieuw deel van de grafkelder bijgekomen, maar dat was nog een hele klus.
Willem van Oranje- grafkelder
Willem van Oranje- grafkelder
Om het nieuwe deel van de grafkelder te realiseren, moest een deel van de grond onder de kerk uitgegraven worden. In de bodem onder de kerk bevinden zich restanten van de vroege ontstaansgeschiedenis van de stad Delft. Rondom het praalgraf van Willem van Oranje zijn de belangrijke leden van het koningshuis begraven. De archeologen die de opgraving hebben uitgevoerd, hebben meer dan 500 graven van stadsburgers aangetroffen. Deze eeuwenoude restanten zijn geruimd voor de 24 graven van de Oranjes. Eventueel gevonden DNA wordt de komende jaren onderzocht.

Begrafenis van prins Bernhard

De meest recente koninklijke begrafenis in de Nieuwe Kerk in Delft, is die van prins Bernhard, echtgenoot van koningin Juliana. De prins stierf op 1 december 2004 na een lang ziekbed. Naast zijn eretitels en belangrijke rol in de wederopbouw van de economie in Nederland, stond prins Bernhard ook bekend om zijn liefde voor natuurbehoud. In 1961 richtte hij het Wereld Natuur Fonds op, dat zich nog altijd inzet voor het behoud van natuur.