Failliet Camptoo heeft nieuwe 'eigenaar', nu toch een beetje hoop voor gedupeerden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Klanten van het failliete Haagse caravan- en camperverhuurplatform Camptoo kunnen voortaan huren of verhuren via het bedrijf Goboony. Dat heeft het adressenbestand van Camptoo gekocht van de curator. Die is ondertussen nog steeds ontzettend druk met het corresponderen met de meer dan duizend gedupeerden die zich hebben gemeld. Het lijkt er niet op dat zij snel hun geld terugkrijgen.
'Voor mensen die financieel gedupeerd zijn heeft Goboony een overgangsregeling bedacht. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een welkomstkorting', zegt Adriaan Hogervorst-De Jong. Hij is hoofd marketing en communicatie van het bedrijf uit Utrecht.
Volgens hem heeft Goboony het adressenbestand vooral gekocht om het imago van de branche te herstellen na het faillissement van Camptoo. Veel mensen raakten hierdoor hun betaalde borg kwijt of kregen de huurinkomsten van hun camper of caravan niet gestort.

'Sector in kwaad daglicht'

'Wij vinden het erg vervelend dat het delen van campers, maar ook de hele deeleconomie, hierdoor in een kwaad daglicht kwamen te staan. In de coronatijd werd de hele kampeerindustrie ineens booming. We kwamen ook veel in het nieuws en groeiden echt hard. Dan wekt het argwaan als zo'n club als Camptoo failliet gaat, dat roept vragen op bij consumenten. Dat is voor niemand goed.'
Vanwege de strenge privacywetgeving mag het bedrijf de klanten uit het bestand van Camptoo niet zelf benaderen. 'Dat gaat allemaal via de curator, die heeft een IT-bedrijf ingehuurd. Mensen moeten dus zelf eerst toestemming geven om hun e-mailadres aan ons te geven', vertelt Hogervorst-De Jong.

Wel korting, geen vergoeding van claim Camptoo

Een korting kunnen ze dus krijgen, maar de claims worden niet door Goboony betaald. 'We hebben niet de bedrijfsvoering overgenomen en dus ook niet de schulden Het is puur dat we mensen verder willen helpen, zodat ze hun voertuig weer kunnen verhuren of andersom.' Goboony doet trouwens niet in caravans, maar alleen in campers. 'Daarvan hebben we zo'n 1500 adressen.'
Bij Camptoo en twee bijbehorende bedrijven werkten bijna 30 mensen. Die heeft de curator inmiddels allemaal ontslagen. Ze worden ook niet overgenomen door Goboony. Dat lijkt opmerkelijk, in deze tijden van personeelskrapte. 'Wij zijn niet echt op zoek naar mensen. We hebben al zo'n 100 collega's en hebben mensen zat.'

Loyaal personeel

Aan de houding van het personeel lag het niet, blijkt uit het eerste faillissementsverslag. 'Dankzij de loyale inzet van de personeelsleden heeft de curator de onderneming van Camptoo kunnen afronden en heeft zij de bedrijfsonderdelen op deugdelijke wijze kunnen leveren in het kader van de verkoop', staat er te lezen.
Ondertussen blijft het nog steeds de vraag wat er nou misging bij Camptoo. Het won als veelbelovende startup allerlei prijzen en het bedrijf achter Camptoo draaide in 2021 volgens het verslag van de curator nog bijna 1,9 miljoen euro omzet.

Camptoo geld terug of niet?

De curator kan nog steeds niet zeggen wat de oorzaak van het faillissement is. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. De gedupeerden kunnen nog steeds bij de curator een vordering indienen. Die heeft het daar naar eigen zeggen nog steeds 'erg druk mee.'
Het is onduidelijk of ze geld terugkrijgen, meestal komt de Belastingdienst eerst. 'Het gaat zeker nog wel een paar maanden duren voordat er duidelijkheid is', zegt curator Stephanie de Wit van het Haagse advocatenkantoor GMW tegen Omroep West.

'Borg? Daar kunnen wij niet bij'

Volgens Adriaan Hogervorst-De Jong lopen klanten van Goboony bij zijn bedrijf geen risico's. 'Nee, ons kan absoluut niet hetzelfde overkomen. Als platform moet je voldoen aan Europese wetgeving. Alle betalingen moeten via een onafhankelijke financiële instelling.' Dat klinkt leuk, maar die regels golden ook voor Camptoo. Toch? 'Ja, dat klopt. Ik kan niet voor hen spreken, maar als bij ons bijvoorbeeld iemand borg betaalt, dan kunnen wij daar niet bij.'
Camptoo was ook actief in verschillende andere Europese landen. Die klantenbestanden zijn deels al verkocht en aan de rest wordt nog gewerkt. Goboony is naar eigen zeggen actief in zes landen: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Italië en sinds kort ook Duitsland en Frankrijk.