Deze natuurijsbanen in de regio zijn vandaag opengegaan

REGIO - Het is gelukt. De natuurijsbanen in De Lier, Ammerstol en Warmond zijn dinsdagochtend om 9.00 uur opengegaan voor publiek. Op de schaatsbanen is het ijs dik genoeg om erop te rijden. Schaatsliefhebbers in Boskoop moeten nog even geduld hebben, want daar zijn problemen door het soort kalk dat gebruikt is.
Vrijwilligers van ijsvereniging Hard-Gaat-Ie in De Lier zijn maandagavond om 19.00 uur begonnen met het besproeien van de betonnen baan met een speciale, zeventig meter brede sproeimachine.
'Om de twee uur kwam er een nieuwe ploeg. En om half drie kwam de kalkploeg. We zijn tot 6.00 uur doorgegaan', zegt ijsmeester Wim van den Berg van de ijsvereniging in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. Het is heel wat werk, maar dat hebben we er graag voor over.
Natuurijsbaan in De Lier nu al open
Hoe lang schaatsers plezier hebben van de baan is nog even afwachten. 'Dat bekijken we per dag. Als de baan vanavond kapot is gaat de veger erover en gaan we weer een paar uur sproeien zodat het woensdag weer kan worden geschaatst.'

'Mooi om straks al die mensen te zien'

Van den Berg is blij met de kwaliteit van de baan. 'Ik durf nu al te zeggen dat de kwaliteit uitstekend is.' Maar zelf gaat hij het ijs niet op vandaag. 'Dat doe ik niet meer. Oude mensen moeten niet meer schaatsen. Maar het is heel mooi om straks al die mensen te zien schaatsen. Zeker na al dat werk dat we ervoor hebben gedaan.'
Wie denkt dat de natuurijsbaan in Boskoop open is, komt bedrogen uit. Ook daar zijn vrijwilligers de hele nacht bezig geweest om een ijsvloer te maken, maar zij hebben een verkeerd soort kalk gebruikt. Het ijs is weliswaar dik, maar te zacht. Waarschijnlijk hebben zij de truc van de 'collega's' in De Lier afgekeken, waar kalk gebruikt wordt om zonlicht te weerkaatsen.
De ijsbaan in Boskoop ligt er verlaten bij
De ijsbaan in Boskoop ligt er verlaten bij © Omroep West
De ijsbanen in Ammerstol en Warmond gaan alleen open voor leden en abonnementhouders. Wie in De Lier klappen op het ijs gaat maken, moet gebruik maken van een QR-code die op de website van de ijsvereniging is te vinden.