Wijkagenten zoeken tips over dubbele moordzaak uit 1994: 'Nooit te laat om te praten'

DEN HAAG - 'Er moet minstens één persoon zijn die iets weet. Het is nooit te laat om te praten.' Wijkagenten van politiebureau Overbosch in Den Haag gaan de komende tijd op zoek naar informatie over coldcasezaken uit hun werkgebied. Door bezoekjes aan bijvoorbeeld verzorgingshuizen, buurtwinkels en mensen die al jaren in de wijk wonen proberen ze tips te krijgen om het onderzoek naar onopgeloste moordzaken nieuw leven in te blazen. De eerste zaak die de agenten 'adopteren' is de dubbele moord op grillroomeigenaar Sayed el Youssef en zijn werknemer Tamer el Atar, in september 1994 op de Laan van Nieuw Oost-Indië.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 13 december. Meer zaken zijn hier te vinden.
'Wijkagenten zijn eigenlijk de ogen en oren van de wijk', vertelt Eray Baygul. Hij is één van de agenten die meedoen aan het initiatief, dat bij de wijkagenten zelf vandaan komt. 'We staan dicht bij de bewoners en ik denk dat wij benaderbaar en wat toegankelijker zijn. Misschien dat mensen dan toch informatie willen delen met ons.'
'We gaan in gesprek met mensen, ook bewoners die al heel lang in de wijk wonen. Dan stellen we vragen, of ze misschien toch nog iets weten van die tijd en van de zaak.' Mocht er informatie binnenkomen, wordt dat doorgegeven aan het coldcaseteam van de politie, dat vervolgens bekijkt of het kan helpen bij het alsnog oplossen van de zaak.

'Moet weten waarom het is gebeurd'

'Zeker voor de nabestaanden is het belangrijk. Voor ons is het tien, twintig, dertig jaar geleden, maar voor hen is het als de dag van gisteren', vervolgt Eray. 'Vandaar dat het heel belangrijk is om dit toch nog op te pakken en er aandacht aan te geven.'
Grillroom Kamel in 1994
Grillroom Kamel in 1994 © Politie
Daar is de broer van Sayed el Youssef, één van de slachtoffers van de dubbele moord in 1994, het mee eens. 'De mensen die het hebben gedaan, lopen nog vrij rond. En de beelden van 28 jaar geleden kan ik niet vergeten. Het is niet menselijk om zoiets te doen. Ik moet weten waarom het is gebeurd', vertelt hij.

Twee mannen met zwaar hoofdletsel

Op woensdagmiddag 28 september 1994 krijgt de politie een melding van een ernstig incident bij grillroom Kamel aan de Laan van Nieuw Oost-Indië. Als agenten aankomen, vinden ze buiten een gewonde man. Het is de 20-jarige Tamer el Atar, een medewerker van het restaurant. Hij heeft zwaar hoofdletsel en wordt naar het ziekenhuis gebracht.
Binnen in de grillroom is het een bloederige ravage. En in de woning erboven vinden agenten nog een slachtoffer: de 45-jarige eigenaar Sayed el Youssef ligt zwaargewond naast zijn bed. Ook hij heeft flink hoofdletsel.
Sayed el Youssef
Sayed el Youssef © Politie
Sayed kwam uit Egypte en woonde boven de zaak. Hij had een sociaal netwerk in de Egyptische gemeenschap in Leiden en Den Haag, en had aangegeven mogelijk in januari 1995 terug te willen gaan naar Egypte om een vrouw en een rustiger leven te vinden. Hij werkte hard en stond bekend als een rustige en vriendelijke man, die nooit ruzie had. Hij gokte en had ook vaak contant geld in zijn bezit. In de grillroom werd destijds voornamelijk contant betaald. Het restaurant is na zijn dood overgenomen door zijn broer, die tegenwoordig onder de naam Kameel nog altijd is te vinden aan de Laan van Nieuw Oost-Indië, alleen nu een paar deuren verderop.
De twee slachtoffers liggen na de vondst allebei in coma en komen nooit meer bij kennis. Tamer overlijdt na twee dagen aan zijn verwondingen, Sayed een half jaar later op 15 maart 1995. Ze hebben beiden niet aan de politie kunnen vertellen wat er is gebeurd.
De zaak is in de jaren 90 onderzocht, maar nooit opgelost. Wel zijn er verdachten aangehouden: twee weken na het incident probeerden twee mannen in te breken in de grillroom, omdat ze hadden gehoord dat er nog een groot geldbedrag zou liggen. Zij bleken niets met de moorden te maken te hebben. Een half jaar later is er nog een aanhouding in de relationele sfeer geweest, maar deze zaak is geseponeerd.

Zwaar stomp voorwerp

Wat er precies gebeurd is die woensdagmiddag in 1994, is dus nog steeds onduidelijk. Wel weet de politie dat de 20-jarige Tamer ergens tussen 12.00 en 13.00 uur met een zwaar, stomp voorwerp op zijn hoofd is geslagen. Het meest aannemelijk is dat hij op dat moment aan het werk was in de nog gesloten grillroom. Hij begon elke dag om 12.00 uur met schoonmaken en het voorbereiden van de dag, voor het restaurant om 16.00 uur opende.
Tamer is na de aanval naar buiten gestrompeld, heeft daar alarm geslagen bij een naastgelegen bloemist en is in elkaar gezakt. Grillroomeigenaar Sayed sliep rond het middaguur meestal nog. Hij is boven in zijn slaapkamer gevonden en is eveneens hard op zijn hoofd geslagen met een voorwerp.
Tamer el Atar
Tamer el Atar © Politie
Tamer verbleef illegaal in Nederland. Hij had nog een broer in Italië en een moeder in Egypte. Vanuit belwinkels aan de Weimarstraat en Loosduinseweg belde hij geregeld naar familie en met name zijn moeder in Egypte. Hij wordt door klanten beschreven als een hele vriendelijke en sociale jongen. Hij sprak gebrekkig Nederlands en woonde ook boven de zaak.
Er is door de politie in de grillroom contant geld gevonden, maar het is onduidelijk of er ook daadwerkelijk iets is gestolen. Daarom is het motief van de dader of daders ook nog niet bekend. Volgens het coldcaseteam zou het om een roofmoord kunnen gaan, om afpersing, maar ook een ruzie met iemand of een zakelijk geschil, bijvoorbeeld met een werknemer.
'Zaken als deze, waarbij twee mensen door heel zwaar geweld zijn omgekomen, blijven altijd onze aandacht houden', zegt Arjan van der Niet van het coldcaseteam van de Haagse politie. 'Dus als er mensen zijn die na 28 jaar nog informatie hebben, vragen we ze om contact met ons op te nemen. Denk dan aan vragen zoals: kennen we de eigenaar en zijn werknemer, kennen we zijn sociale contacten, waren er problemen, was er ruzie, waren er zakelijke geschillen? Al die dingen kunnen belangrijk zijn om de zaak weer op de kaart te zetten, hoe klein of onbelangrijk het ook lijkt.'

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem