Filiaal van beroemde bakkerij Hessing overgenomen door concurrent: 'Dit is zuur, ja'

Het vernieuwde interieur van de winkel aan de Reinkenstraat, die nu van Klink is
Het vernieuwde interieur van de winkel aan de Reinkenstraat, die nu van Klink is © Omroep West
DEN HAAG - De winkel van de bekende bakkerij Hessing aan de Reinkenstraat in Den Haag is sinds kort overgenomen door een concurrent: bakkerij Klink uit Voorburg. En dat doet pijn bij de bakkersfamilie die beroemd werd met de Haagsche Kakker, een plat krentenbrood gevuld met spijs. 'Dit is ook nog eens mijn geboortehuis, dus dat is wel een dingetje. Dit is zuur, ja', zegt eigenaar Stefan Hessing tegen Omroep West.
Ook voor de man achter bakkerij Klink voelt deze overname 'toch wel ingewikkeld.' Die man is Max van der Zijden, ook een beroemde bakkersnaam in Den Haag. 'We komen inderdaad allebei uit oude bakkersgeslachten', vertelt hij. 'We werken ook wel een beetje samen, hoor. Zo hoop ik straks hier in de Reinkenstraat weer de Haagsche Kakker te kunnen verkopen en de bijzondere desembroden van Hessing.'
Hier staat dus niet langer de naam Hessing op de gevel
Hier staat dus niet langer de naam Hessing op de gevel © Omroep West
Dat lijkt goed nieuws voor Hessing. Maar dat uitgerekend de winkel aan de Reinkenstraat in handen is gekomen van een concurrent, ligt toch gevoelig bij Stefan Hessing. 'Tja, het is niet anders. Het leven loopt niet altijd zoals je wilt.' Twee filialen van de bakkerij gingen in september failliet: die aan de Denneweg en aan de Reinkenstraat dus. Ook de franchisevestiging in Voorschoten ging dicht.

'Dit was een rotjaar'

Maar Stefan Hessing is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. De winkel aan de Theresiastraat draait nog 'gewoon' door en hij is nog steeds druk aan het werk in de bakkerij in Voorburg. 'Ja, het is altijd al heel hard werken. Maar nu zeker. Ik moet heel veel zelf doen, met een klein clubje zoals mijn oom Frans. We zijn weer terug bij af, terug naar onze roots.'
Als we hem spreken, staat Hessing net de beroemde Haagse Kakkers te maken. 'Voor in kerstpakketten, een grote bestelling. Ik doe het met plezier hoor, maar het was inderdaad wel een rot jaar. Ik blijf positief, anders moet je geen ondernemer worden. Maar het jaar is nog niet klaar, ik ga geen voorschot nemen op de toekomst.'

Curator wil machines veilen

Het gevaar voor de toekomst van zijn bedrijf lijkt ook nog zeker niet geweken. 'Ik ga de machines van de bakkerij veilen', zegt curator Marc Udink desgevraagd tegen Omroep West. 'De Belastingdienst heeft er beslag op gelegd. Daarover is een kortgeding geweest en dat hebben ze verloren.'
Maar, zegt Stephan Hessing strijdbaar: 'Ik ben in hoger beroep gegaan.' Dat is dus afwachten. En ook over zijn filialen aan de Haagse Denneweg en de franchisevestiging in Voorschoten kan hij nog niks nieuws vertellen. 'Dat loopt allemaal nog.' Volgens Max van der Zijden zit een fusie van zijn bakkerij Klink met bakkerij Hessing er in elk geval niet in.

Klanten van bakkerij Hessing zijn loyaal

'Maar het is wel mooi om te zien hoe loyaal klanten naar bakkerij Hessing zijn. Dat is ook niet zo gek, ze zaten meer dan 40 jaar in de Reinkenstraat. Ik wil ook helemaal geen negatieve reacties van klanten. Ik heb veel eerbied voor bakker Hessing en probeer het goed te doen, maar ik wil ondertussen ook mijn eigen merk neerzetten.'
Bakker Max van der Zijden
Bakker Max van der Zijden © Bakkerij Klink/Dick van der Veer Fotografie
Klink neemt de spaarbonnenactie van Hessing over en binnenkort dus mogelijk wat producten, maar verder is er weinig herkenbaars meer over van de winkel aan de Reinkenstraat. 'We hebben in recordtempo verbouwd. Ongelooflijk dat het zo snel gelukt is. Maar die vernieuwing van de winkel was ook wel nodig. Alles is helemaal gestript en vernieuwd.'

Bakkerij Klink kon deze kans niet laten schieten

Het lijkt een beetje gek, een nieuwe winkel openen met een financiële crisis in aantocht. 'Het kwam op mijn pad en het licht stond op groen, dus dan moet je het doen. Voor mij als Hagenees hoort de Reinkenstraat toch in het rijtje Bankastraat, van Hoytemastraat en Frederik Hendriklaan. Echt goede en mooie winkelstraten. Ik kon deze kans echt niet laten schieten.' Bakkerij Klink begon in 1795 in Voorburg en heeft met de jongste aanwinst erbij inmiddels zeven winkels.