Tientallen mensen met botbreuken naar ziekenhuis vanwege gladheid

REGIO - Ziekenhuizen in de regio hebben het woensdagavond, -nacht en donderdagochtend erg druk gehad met mensen die waren uitgegleden door de gladheid. De afdelingen spoedeisende hulp moesten tientallen botbreuken behandelen. Ook kwamen geregeld mensen op hun hoofd terecht, waardoor ook daarnaar gekeken moest worden.
Alleen al bij het HagaZiekenhuis in Den Haag kwamen donderdag veertien mensen met botbreuken en hoofdletsel binnen op de eerste hulp. Bij Haaglanden Medisch Centrum werd het woensdagavond ook druk. Zo'n vijftien mensen moesten zich daar laten behandelen voor botbreuken of kneuzingen. Het gaat dan vooral om ellebogen, polsen, heupen en knieën.
Datzelfde beeld was ook te zien in de ziekenhuizen in Delft en Leiderdorp. Een woordvoerder van Reinier de Graaf in Delft geeft aan dat het 'drukker was dan normaal'. Daar kwamen acht mensen binnen die geholpen moesten worden na een valpartij. Ook in de Leidse regio was het druk. Bij het LUMC in Leiden kwamen veel patiënten binnen. En dat gebeurde ook bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Een woordvoerder zegt dat de medewerkers op de SEH het 'pittig' hadden door alle gewonden die geholpen moesten worden.
Uitzonderingen zijn het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Bij beide ziekenhuizen meldde zich niemand na een glijpartij.
Waarom langs kust veel meer ongelukken?
Hoe dat komt? Hoe verder landinwaarts, hoe minder glad het was. 'De meeste neerslag is vooral langs de kust gevallen. Dat komt vanaf de Noordzee en soms zat er een beetje regen bij', begint Omroep West-weerman Huub Mizee zijn uitleg. 'De lucht boven de Noordzee is relatief warm en dat kwam gisteravond het land op.'
'Maar als er boven het land koude zware lucht is, gaat het met name langs de kuststrook regenen. Dat is vannacht en vanochtend weer opgevroren', vervolgt Mizee. Met een nieuwe waarschuwing: donderdagavond en -nacht kan het wéér gebeuren. 'Het kan zomaar dat die buien het oosten wél bereiken. Het blijft voorlopig dus oppassen.'