Doek valt voor ijzerhandel Schilperoort-Lenta: bedrijf met zeven filialen is failliet

De locatie van Ad Schilperoort in de 2e Schuytstraat in Den Haag
De locatie van Ad Schilperoort in de 2e Schuytstraat in Den Haag © Google Maps
REGIO - Het doek is gevallen voor de bekende ijzerhandel Ad Schilperoort-Lenta. Het bedrijf met zeven filialen verspreid over de regio, werd afgelopen dinsdag door de rechter failliet verklaard. Een curator die door de rechtbank is aangewezen moet besluiten of het bedrijf voorlopig openblijft terwijl er naar mogelijkheden wordt gekeken voor een doorstart.
In totaal gaat het om drie bedrijven die failliet zijn: Ad Schilperoort Kempstraat BV, Lenta BV en Schilperoort Tussenholding BV. Met meerdere filialen in Den Haag, Rijswijk, Voorburg en Delft was de ijzerhandel een bekende verschijning in het straatbeeld.
Volgens curator en advocaat Ruud Brunninkhuis heeft de rechter een zogenaamde afkoelingsperiode van twee maanden ingesteld. In die periode mogen schuldeisers nog geen aanspraak maken op de inboedel van het bedrijf. 'In de tussentijd gaan we de winkel proberen open te houden zodat het business as usual blijft. Ik hoop daar vandaag een besluit over te kunnen nemen. Verder kijken we of we een koper kunnen vinden die het bedrijf wil overnemen en een doorstart gaat maken', legt Brunninkhuis uit. 'Daar kijken we komende weken naar.'

Oorzaak onbekend

Een oorzaak voor het faillissement van de ijzerhandel weet Brunninkhuis niet te noemen. Mogelijk heeft dat te maken met concurrentie door grote bouwmarkten en het alsmaar toenemend online shoppen onder de consumenten. 'Daarnaast is er natuurlijk sprake van stijgende materiaal- en energieprijzen', vult Brunninkhuis aan.
Voor de dertien medewerkers van Ad Schilperoort-Lenta verandert er de komende weken veel. Hun arbeidsovereenkomsten zijn opgezegd. Gedurende de opzegtermijn van zes weken blijven zij nog wel in dienst. Zij worden dan uitbetaald via de UWV-loongarantieregeling.