Gladheid in de regio: zo ga je goed voorbereid op pad

Voor je het weet, lig je
Voor je het weet, lig je © ANP
REGIO - Een pirouette op de schaatsbaan is leuk, maar onderweg naar een afspraak is het toch even minder. Door het winterse weer is het erg glad op de weg en dat kan leiden tot vervelende glijpartijen. Op de grote wegen gaat het meestal wel goed, maar zodra je de wijk in gaat is het soms een ware ijsbaan. Wij hebben verschillende tips op een rijtje gezet hoe jij goed voorbereid op pad kunt gaan.

Glibberen te voet

Als je het met de fiets of met de auto toch net iets te spannend vindt met deze gladheid, zit er niets anders op dan de benenwagen.
 • Rustig en voorzichtig lopen: Loop rustig en voorzichtig over de paden. Dat maakt de kans op uitglijden veel kleiner. Is het echt heel glad op de weg, probeer dan een beetje als een pinguïn te lopen.
 • Kies voor de juiste schoenen: Platte schoenen. Het liefst met dikke rubberen zolen. Maar de beste schoenen om aan te doen voordat je op pad gaat zijn natuurlijk 'snowboots', ze hebben niet voor niets die naam gekregen.
 • Anti-slipzool: Voor nog meer grip kan je kiezen voor de anti-slipzool. Die bind je onder je schoenen voor extra grip. En als dat nog niet genoeg is kan je altijd nog kiezen voor de nordic walking-stokken. Voor extra stabiliteit in de vorm van een wandelstok.
 • Oude sok om schoenen: Heb je dat allemaal niet in huis? Trek dan een oude sok over je schoenen en maak deze vast met een veter. Zelfs een pantykous over je schoen schijnt te helpen!
© ANP

Overeind blijven op de fiets

Is lopen te ver voor jouw afspraak en wil je het toch proberen op de fiets? Zo verklein je de kans dat je onderuit gaat.
 • Fietsbanden niet te hard: Laat voordat je de weg op gaat wat lucht uit je banden lopen. Daardoor wordt het bandoppervlak groter, dat zorgt voor meer grip op de weg.
 • Overmoedig op- en afstappen: Veel ongelukken gebeuren door te snel op- en af te stappen. Neem geen aanloop als je op je fiets wilt stappen en zorg ervoor dat je stilstaat als je wilt afstappen.
 • Fiets niet te langzaam: Als je langzaam fietst, kun je nooit vallen. Toch? Fout! Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Let wel op dat je ook weer niet té hard fietst.
 • Fiets niet te dicht bij de stoep: Als er is gestrooid op de weg, wordt de zijkant bijna nooit meegenomen. Fiets daarom niet te dichtbij de stoep, hier kan de weg stukken gladder zijn.
Fietser op spekgladde weg
Fietser op spekgladde weg © ANP

In de tweede versnelling in de auto

Durf je het aan om met de auto op de weg te gaan met gladheid, pas dan wel je rijstijl aan.
 • Trek rustig op: Geef niet te veel gas bij het optrekken. Laat eerst de koppeling rustig opkomen en rijd dan voorzichtig weg. Wegrijden in de tweede versnelling kan ook helpen.
 • Houd afstand: Rijd niet te dicht op je voorganger. De extra meters geven jou meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen.
 • Laat het gas los: Kies voor gas los in plaats van remmen. Zo voorkom je slipgevaar. Moet je toch een noodstop maken, trap dan je rem en je koppeling tegelijk in. Schrik niet als het rempedaal begint te trillen. Dat hoort, dat is je ABS (antiblokkeersysteem).
 • Ramen ijsvrij: Zorg ervoor dat je ramen ijsvrij zijn. Zo heb je beter zicht op de weg en rijd je veiliger.
 • Kijk ver vooruit: Hou overzicht op de weg. Zo zie je eerder wat er gebeurt en stuur je vanzelf al in de goede lijnen.
Donderdag aan het eind van de middag en in de avond trekken vanuit het noorden en noordwesten enkele regenbuien over het land. De buien brengen regen op een bevroren ondergrond, waardoor het verraderlijk glad kan worden door ijzel. Halverwege de avond kunnen buien ook het midden en zuidwesten van het land aandoen. Aan het eind van de avond wordt het droog, maar het kan tot vrijdagochtend plaatselijk erg glad zijn door bevriezing van natte wegen. Wie de weg opgaat, doet er goed aan voorzichtig te zijn.