Kogel door de kerk: LangeLand Ziekenhuis wordt HagaZiekenhuis Zoetermeer

Hoofdingang LangeLand Ziekenhuis
Hoofdingang LangeLand Ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - De fusie tussen het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het HagaZiekenhuis in Den Haag is rond. Dat meldt het HagaZiekenhuis. Patiënten gaan vooralsnog weinig merken van de fusie. Maar vanaf halverwege volgend jaar verdwijnt de naam LangeLand Ziekenhuis. Dan komt er 'HagaZiekenhuis Zoetermeer' aan de gevel te hangen.
Met dit besluit lijkt een eind te komen aan een jaren slepende vechtscheiding van de Reinier Haga Groep. Daarin werkten het Reinier de Graaf uit Delft, het HagaZiekenhuis uit Den Haag en het LangeLand uit Zoetermeer samen. Dat ging mis omdat Reinier de Graaf en Haga niet langer door een deur konden. Daarnaast stond het LangeLand er financieel erg slecht voor en werd het overeind gehouden door de twee andere ziekenhuizen.
Met de fusie die nu voor de deur staat is het LangeLand gered. Reinier de Graaf mocht na tussenkomst van de rechter sinds eind november van dit jaar al doen alsof het uit de groep was gestapt. De officiële ondertekening van de 'ontvlechting' zoals dat heet, staat op de rol voor 1 maart 2023. Dat heeft te maken met een negatief advies over de plannen van de ondernemingsraad van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) dat naast het LangeLand Ziekenhuis ligt, en een onderdeel is van de toekomstplannen.

Clientenraad boos

De Clientenraad (CL) van het LangeLand Ziekenhuis heeft ook een negatief advies uitgebracht over de fusie. De raad dreigde in haar advies ook naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam te stappen als er niet werd voldaan aan voorwaarden die zij stelden. Het is vooralsnog onduidelijk of de Clientenraad dat nu ook daadwerkelijk gaat doen.
Een van de voorwaarden van de CL was dat er een compleet nieuwe Raad van Toezicht (RvT) benoemd zou worden. Daaraan is wel voldaan. De nieuwe RvT staat onder voorzitterschap van Marleen Barth. Zij zat jarenlang voor de PvdA in de Eerste Kamer en was onder meer voorzitter van GGZ Nederland.

Zorgaanbod verandert

Zoals opgemerkt verandert er de komende maanden niets in het zorgaanbod van het LangeLand en het HagaZiekenhuis. Na 1 maart gaat dat wel gebeuren. Er wordt gekeken welke zorg waar gebeurt. Dus lang niet meer alles gebeurt dan in Zoetermeer en Den Haag. Eerder was al sprake van enkel basiszorg in Zoetermeer. En ook zou daar zogenoemde 'electieve zorg' worden gedaan. Dat zijn ingrepen die op voorhand te plannen zijn.
In een verklaring staat: 'De zorg wordt zo verdeeld dat de wachttijd zo kort mogelijk is voor patiënten.' Er is ook nog discussie over de toekomst van de bevallingszorg in Zoetermeer. Daar komt een onderzoek naar waarvoor enkele jaren is uitgetrokken. Wel is eerder al afgesproken dat er 's avonds en 's nachts geen ambulances meer stoppen bij het LangeLand Ziekenhuis en dat de Intensive Care is uitgekleed.

Pier Eringa vertrekt

Interimbaas Pier Eringa van het LangeLand Ziekenhuis vertrekt op 1 januari. Hij was ingehuurd om de volledig vastgelopen vechtscheiding vlot te trekken en ervoor te zorgen dat het LangeLand Ziekenhuis werd gered. Dat is hem uiteindelijk gelukt, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Vooral de persoonlijke verhoudingen tussen Eringa en directeur Carina Hilders van het Reinier de Graaf deden intern en extern veel stof opwaaien.
Hij gaat nu aan de slag bij de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Die dreigen 20 miljoen in de rode cijfers te komen en het is aan Eringa om daar financieel orde op zaken te stellen. Het is in ieder geval een stuk minder ver reizen voor hem, want hij komt uit Apeldoorn.