'Leyweg is het paradijs', welke positieve initiatieven zijn er in Den Haag Zuidwest?

'Leyweg is het paradijs', welke positieve initiatieven zijn er in Den Haag Zuidwest?
'Leyweg is het paradijs', welke positieve initiatieven zijn er in Den Haag Zuidwest?
DEN HAAG - 'Welkom in het paradijs!' Hagenaar Willem Post maakt een brede armzwaai naar de Leyweg in Den Haag Zuidwest. 'Ik ben hier opgegroeid en destijds was het hier heerlijk wonen, je kon elke dag buiten spelen in de grote tuinen tussen de flats.' Post wil iedereen die het maar horen wil, duidelijk maken dat er ook vandaag de dag nog veel plekken, plannen en projecten zijn die Zuidwest een beetje mooier maken. Via een nieuwe podcastserie 'Café Leyweg' wil hij luisteraars een ander beeld van het stadsdeel geven.
Je zou het met een beetje cynisme bijna een bijzondere manier van kijken naar Den Haag Zuidwest kunnen noemen: zoeken naar positieve activiteiten. Het stadsdeel komt dan ook voor in de top van veel negatieve lijstjes: veel armoede, veel werkloosheid, de gezondheid van inwoners staat onder druk en het gevolg is dat de leefbaarheid van Zuidwest voor veel mensen zorgelijk is.
Een kijkje achter de schermen bij het maken van de podcast
Een kijkje achter de schermen bij het maken van de podcast © Omroep West
De komende twintig jaar ondergaat Den Haag Zuidwest een grote metamorfose. Duizenden woningen zullen worden gesloopt voor nieuwe huizen en daarnaast komen er tienduizend extra huizen bij. Willem Post wil in een nieuwe podcastserie van Omroep West aan luisteraars duidelijk maken wat volgens hem activiteiten zijn die in de nieuwe opzet van Zuidwest sowieso een plek moeten vinden.
'Ik neem de luisteraars mee naar bijvoorbeeld de participatiekeuken van Ben Lachhab. Zodra je daar binnen stapt, merk je het optimisme al', vertelt Post. 'Ik laat mensen via de podcast ook kennismaken met de moeders van Vredenrust. Misschien zeggen die namen je nu nog weinig, maar als je gaat luisteren naar 'Café Leyweg', krijg je al snel een heel ander Zuidwest te zien. Het beeld dat veel mensen hebben, klopt helemaal niet.'
Podcastmakers Willem Post en Richard Grootbod
Podcastmakers Willem Post en Richard Grootbod © Omroep West
De serie gaat de problemen in Zuidwest niet uit de weg. 'Zeker niet. Maar als je langer met mensen hier praat, merk je dat er initiatieven zijn waarbij mensen elkaar helpen', zegt Willem Post. 'Ik trek met podcastmaker Richard Grootbod van Omroep West dwars door Zuidwest, praat allerlei mensen en we komen een heleboel initiatieven tegen die mensen een steun in de rug geven. Hagenaars zijn goed in klagen, in het benoemen wat niet werkt. Daarom hebben we deze serie gemaakt, om te laten zien wat wel goed gaat.'
Luister hieronder naar een fragment uit de eerste aflevering van 'Café Leyweg', die vanaf nu online staat. Op deze pagina verschijnen de komende tijd meer afleveringen. Je vindt er ook een link naar de bekende podcastapps, waar 'Café Leyweg' ook te beluisteren is.
Trailer 'Café Leyweg'