Ongelukken door nieuwe gladheid: 'Blijf thuis als je niet de weg op hoeft'

Auto in Leidse gracht
Auto in Leidse gracht © Regio15
REGIO - Net als de afgelopen 24 uur moet het wegverkeer deze donderdagavond rekening houden met verraderlijke gladheid. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de kustprovincies en de Veiligheidsregio Haaglanden geeft het advies om thuis te blijven. Aan het begin van de avond 'regende' het meldingen van voertuigen die te water waren geraakt. Rond dat moment trok een regenzone over de regio, terwijl de temperatuur aan de grond rond het vriespunt is. Die combinatie staat garant voor glijpartijen.
Op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde in Den Haag is het ronduit druk. 'Ik ben de hele avond al bezig om extra personeel naar het ziekenhuis te krijgen', zegt Frans de Voeght van de SEH. Volgens het afdelingshoofd komen er vooral mensen binnen die op hun hoofd zijn gevallen. 'Ook zien wij veel fracturen van ledematen.'
Over het aantal patiënten kan De Voeght nog niks zeggen. Wel laat hij weten dat er al twee gipsmeesters, verpleegkundigen en artsen van huis zijn gekomen om in het ziekenhuis bij te springen.

Auto's glijden de sloot in

Niet alleen in het ziekenhuis is het druk, ook hulpdiensten op de weg hebben veel te doen. Aan de Nieuwe Rijn in Leiden gleed iets na 22.00 uur een personenauto de gracht in. Het voertuig ligt in een smalle strook water tussen de straatkant en de drijvende ijsbaan. Ook een aantal fietsers is in de stad onderuit gegaan, net als in Noordwijkerhout, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Valkenburg, Boskoop en Gouda.
Rond 19.00 uur belandde een auto aan de Ondermeerweg in Leidschendam in de sloot. De inzittenden zijn door ambulancebroeders onderzocht. Op foto's is te zien dat de weg wit is van ijzel en sneeuwresten.
Auto te water aan de Vlamingstraat in Zoetermeer
Auto te water aan de Vlamingstraat in Zoetermeer © Regio15
Iets later was het raak aan de Wassende Maan in Oegstgeest. Daar belandde een witte personenauto in het water. De auto ging bijna kopje onder. Ook hier raakte niemand gewond. Aan de Vlamingstraat in Zoetermeer kwam ook een auto in de sloot terecht. Bij de McDonald's op de Mercuriusweg in Den Haag gleed een auto tegen een geparkeerde wagen aan, waarin mensen nietsvermoedend zaten te eten.
De Veiligheidsregio Haaglanden geeft het advies om thuis te blijven, als het niet noodzakelijk is om de weg op te gaan:
Het KNMI heeft voor onder andere Zuid-Holland code oranje afgegeven vanwege de gladheid. In de kustprovincies is het verraderlijk glad door ijzel als gevolg van regenbuien die vallen op een bevroren ondergrond, aldus het KNMI. Elders in het land kan het plaatselijk glad zijn. De waarschuwing geldt vooralsnog tot 2.00 uur vrijdagnacht. Daarna geldt code geel tot 12.00 's middags.
Met strooiwagens proberen gemeenten straten begaanbaar te houden. Ondanks dat er gestrooid is kan het toch glad zijn buiten, waarschuwt de gemeente Westland. 'Op sommige plekken blijft het verraderlijk glad', schrijft de gemeente Pijnacker-Nootdorp op Twitter.
Eerder op de dag zorgde de gladheid voor ongelukken in onder andere Den Haag, Ter Aar, Aarlanderveen, Delft en Bergambacht. Op het Westerleeplein in Naaldwijk verongelukte donderdagochtend een 33-jarige man. Ook daar was het wegdek spekglad.