Reinier de Graaf weer zelfstandig; gemeente Delft geeft directeur onderscheiding

Carina Hilders (rechts) met burgemeester Van Bijsterveldt van Delft
Carina Hilders (rechts) met burgemeester Van Bijsterveldt van Delft © Gemeente Delft
DELFT - Directeur Carina Hilders van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is door de gemeente onderscheiden met de gemeentelijke erepenning. Ze heeft die volgens burgemeester Marja van Bijsterveldt verdiend, omdat het Hilders is gelukt om het Delftse ziekenhuis weer zelfstandig te maken.
Het Reinier de Graaf zat in de Reinier Haga Groep die na jaren van felle discussies uit elkaar valt. Het Delftse ziekenhuis nam daarin het voortouw toen de medische staf in 2019 het vertrouwen in de groep opzegde. Het zou te duur zijn en te weinig opleveren. Het leidde volgens Hilders niet tot een verbetering van de zorg aan patiënten.
'Carina Hilders is het boegbeeld van het ziekenhuis. Ze heeft met haar team in de afgelopen jaren een geweldige prestatie geleverd. Het Reinier de Graaf ziekenhuis is weer zelfstandig! Een ziekenhuis met een menselijke maat', zegt Van Bijsterveldt. Ze voegt eraan toe dat dat is wat de patiënten willen en verwachten van het ziekenhuis.

'Kranig geweerd'

Het uit elkaar vallen van de groep en de verzelfstandiging van Reinier de Graaf had veel voeten in aarde. Het leidde zelfs tot een rechtszaak waarbij Hilders dreigde duizenden pagina's beleidsdocumenten openbaar te maken. Om dat te voorkomen werd het toegestaan om in november per direct zelfstandig te worden.
De gemeente Delft zegt over dat hele proces: 'Afgelopen jaren waren geen gemakkelijke jaren. Maar Carina Hilders en haar teamleden hebben zich kranig geweerd in deze lastige tijden. Ze zijn standvastig gebleven en hebben volgehouden.' De gemeente zegt blij te zijn dat nu 'de goede zorg voor alle Delftenaren en inwoners uit onze regio ook in de toekomst geborgd is'.

Fusie Haga en LangeLand

Na het opstappen van het Reinier de Graaf Gasthuis uit de Reinier Haga Groep, gaan het Haagse HagaZiekenhuis en het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis samen verder. Deze twee gaan fuseren. De naam LangeLand verdwijnt en verandert ergens halverwege volgend jaar in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Reinier de Graaf gaat zelfstandig verder.