Doris (7) sterft door onoplettende taxipassagier: 'Hij had deur niet moeten openen'

Bloemen en knuffels op de plek van het ongeluk
Bloemen en knuffels op de plek van het ongeluk © John van der Tol
LEIDEN - Chams B. (28) is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot 240 uur taakstraf voor het veroorzaken van het ongeluk waarbij de 7-jarige Doris vorig jaar in Leiden om het leven kwam. Het meisje fietste op 5 juni 2021 samen met haar familie door de Steenstraat toen ze werd geraakt door het openslaande portier van B. die op dat moment uit een taxi wilde stappen. Doris kwam hierdoor onder een aankomende lijnbus terecht en overleed. 'De verdachte is te onvoorzichtig en onoplettend geweest', concludeerde de rechtbank.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dezelfde straf. Chams B. was tijdens de inhoudelijke behandeling, net als de ouders van Doris, behoorlijk emotioneel. Hij hield vol dat hij die dag uiterst voorzichtig was en 'alles had gedaan om zo'n situatie te voorkomen'. 'Toen het gebeurde ben ik op mijn knieën gevallen. Ik schreeuwde zo hard. Ik dacht: dit is een film, dit gebeurt niet echt. Het enige wat ik wilde was sterven. Een groot deel van mij is ook doodgegaan die dag', vertelde de twintiger uit Parijs toen ook.
De man zou eerder die dag naar het ziekenhuis zijn gegaan, omdat hij pijn aan zijn voet had. Eenmaal weer terug in de Steenstraat, rond 13.00 uur, besloot hij aan de wegkant uit te stappen, omdat hij naar eigen zeggen te veel pijn had om naar de andere kant te manoeuvreren. Zijn moeder en de taxichauffeur zouden hem nog hebben gewaarschuwd extra goed op te letten.

Het stuur werd geraakt

De taxichauffeur zelf verklaarde dat hij nog naar B. riep dat hij het portier niet open moest doen, maar toen was het al te laat. Het stuur van de fiets waarop de 7-jarige reed werd geraakt door het openslaande portier. De vader, moeder en het zusje van Doris waren getuigen van het heftige ongeluk. Het gezin fietste kort daarvoor richting de Blauwpoortsbrug en wilde het voertuig links voorbijgaan.
De overleden Doris op een foto midden in de bloemenzee
De overleden Doris op een foto midden in de bloemenzee © Omroep West
Hoewel B. in de rechtbank bleef volhouden dat hij heel voorzichtig was, zag het OM dat twee weken geleden anders. Als hij die dag echt goed had opgelet, had hij Doris, haar vader, moeder, een vierde fietser en de bus aan moeten zien komen, concludeerde de officier van justitie tijdens de rechtszaak. De rechtbank was het daar dinsdag mee eens.
'Omdat de verdachte geen goed zicht had op het verkeer, had hij de deur niet moeten openen. Zijn handelen heeft een tragisch gevolg gehad', zei de rechter. 'Niet alleen voor de familie van Doris, maar ook voor de buschauffeur, politieagenten, de taxichauffeur, verkeersregelaars en omstanders.' Wel woog de rechtbank mee dat ook het leven van B. en dat van zijn moeder niet meer hetzelfde zal zijn.

'Ik heb hier niks meer'

Het ongeluk heeft nog steeds een enorme impact op de ouders van Doris. Haar moeder zei twee weken geleden in de rechtbank: 'Zij was de reden om te ademen, te eten, te lachen, te leven en zij was de reden dat ik hier ben. Ik ben mijn mooie meisje verloren. Ik ben hier gekomen om haar zwarte, krullerige haar in de wind te zien waaien, maar ik zag haar haar onder het bloed. Ik zie haar koude lichaam elke avond voor me. Ik heb hier niks meer. Ik wil alleen maar sterven.'