250.000 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Duitse bunker van Hagenaar

Dit is de vuurwerkvangst die de Nederlandse en Duitse politie deden
Dit is de vuurwerkvangst die de Nederlandse en Duitse politie deden © Politie
DEN HAAG - Een Hagenaar is aangehouden vanwege een enorme vuurwerkvondst in Duitsland. In meerdere bunkers, net over de grens met Nederland, werd ruim 250.000 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden. Samen met een andere verdachte, uit Enschede, heeft hij geprobeerd om de vuurwerkverkoopregels te omzeilen.
De politie in de regio's Den Haag en Enschede startten samen met het Openbaar Ministerie een jaar geleden het onderzoek naar deze mannen. Meerdere anonieme tips kunnen gelinkt worden met een eerder onderzoek naar illegale vuurwerkverkoop.
De verdachten boden het vuurwerk te koop aan op hun eigen website. Volgens de politie vroegen zij daarna hun klanten om het vuurwerk in Duitsland op te halen, waar het duo meerdere vuurwerkwinkels had.

Professionele handel

Op een complex met meerdere bunkers, die dient als opslag van de ophaalwinkels in Duitsland, is 250.000 kilo aan zwaar vuurwerk aangetroffen door de politie.
Volgens Jack Sijm, vuurwerkspecialist bij de politie, is het gevonden vuurwerk van de zwaarste categorie. Het gaat bijvoorbeeld om 'Shells'. 'Shells zijn massaexplosief, levensgevaarlijk en worden bovendien gebruikt tegen hulpverleners. Het is goed dat we deze partij vuurwerk van de straat houden.'
De verdachten probeerden de regels rond vuurwerkverkoop te omzeilen door klanten te vragen zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Op die manier moest het volgens het OM erop lijken dat het om professionele handel van vuurwerk ging. Het hele jaar werd op die manier vuurwerk verkocht dat zwaarder en gevaarlijker is dan toegestaan in Nederland, zegt justitie.

Zwaarste categorie

Tijdens de politie-invallen werden ook de gegevens van klanten aangetroffen. Kopers in heel Nederland die vuurwerk hebben aangeschaft via de verdachten, kunnen - zo kondigt de politie aan - een bezoek verwachten.