Den Haag kan blijven knallen: vuurwerkverbod van de baan

© ANP
DEN HAAG - Een bijzonder spannende stemming in de Haagse gemeenteraad over een lokaal vuurwerkverbod is in het voordeel van de tegenstanders geëindigd. Volgend jaar mogen particulieren in Den Haag gewoon vuurwerk afsteken. Een uiterst kleine raadsmeerderheid van twee stemmen zette een streep door het voorstel van de Partij voor de Dieren om volgend jaar vuurwerk in de stad te verbieden. Een GroenLinks-raadslid maakte een foutje en stemde per ongeluk tegen het verbod, maar dat maakte voor de uitkomst niet uit.
Het was woensdag van meet af aan duidelijk dat het een dubbeltje op z’n kant zou worden voor het vuurwerkverbod. Bij een eerdere stemming tijdens de raadsvergadering aan het begin van de maand eindigde de stemming in een 21-21 gelijkspel. Door de afwezigheid van drie raadsleden 'staakten toen de stemmen' en moest er woensdag opnieuw gestemd worden.
De uitslag hiervan is dus uitgepakt in het voordeel van de tegenstanders van een verbod. Maar de stemming verliep niet vlekkeloos. Een raadslid van GroenLinks stemde per abuis tegen het verbod. Dat was niet de bedoeling, maar had geen gevolgen voor de uitkomst. Als het raadslid wel op de juiste knop had gedrukt, zouden de stemmen weer gestaakt zijn. De regels schrijven voor dat het voorstel dan was verworpen.

Mooie traditie

De liefhebbers van vuurwerk zijn tevreden over de uitkomst. 'Het is een mooie traditie die je niet van mensen moet afpakken', zegt Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'De voorstanders zijn partijen die alles waar maar een beetje gevaar in zit willen verbieden. Moeten we soms ook stoppen met autorijden, vliegen en treinreizen? Pak het illegale vuurwerk aan. Daardoor vallen de meeste slachtoffers.'
Ook de VVD is blij dat Hagenaars vuurwerk mogen blijven afsteken. 'Dat gunnen wij ze', reageert VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Volgens de partij is een lokaal vuurwerkverbod moeilijk te handhaven. 'Het is lastig uit te leggen dat in Den Haag geen vuurwerk afgestoken mag worden en een gemeente verder, in bijvoorbeeld Wassenaar, wel. Bovendien blijft het verkopen van vuurwerk bij een lokaal verbod wel toegestaan. Ook dat is verwarrend.' Van Basten Batenburg pleit voor het strenger aanpakken van illegaal vuurwerk.

Landelijk verbod

De uitslag is voor de voorstanders van het verbod een teleurstelling. Robin Smit van de Partij voor de Dieren hoopte eindelijk een lokaal verbod te kunnen afdwingen en diende het voorstel in waarover gestemd moest worden. 'Een verbod zal ons een hoop ellende besparen', aldus Smit. 'Vuurwerk veroorzaakt veel ongelukken, om nog maar niet te spreken van de overlast die het oplevert voor dieren, kwetsbare mensen en het milieu. Voor hun is het geen feestje.'
D66 sluit zich daarbij aan. 'Het gevaar en de overlast van vuurwerk weegt niet meer op tegen het plezier dat mensen ervan hebben', stelt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. Deze partij was altijd tegen een lokaal verbod, omdat het alleen te handhaven zou zijn bij een landelijk vuurwerkverbod. Maar daar is D66 van teruggekomen. 'Wij zijn het wachten op een landelijk verbod zat', vervolgt Van Doorn. Toch bleken er in de raad net iets meer liefhebbers van vuurwerk te zitten.
Woensdag was één CDA-raadslid afwezig en een raadslid van GroenLinks maakte een foutje en stemde per ongeluk tegen een verbod. Het foutje maakte voor de uitslag niet uit, want dan zouden de stemmen weer zijn gestaakt en was de motie volgens de regels alsnog verworpen. Tegen het vuurwerkverbod stemden: Hart voor Den Haag, VVD, CDA, Haagse Stadspartij, SP en PVV. De voorstanders van een lokaal vuurwerkverbod zijn: D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Denk en de ChristenUnie/SGP.