Dit moet je doen om jouw gourmetavond nog beter te maken

© ANP
REGIO - Wie de kerstfolders van de supermarkten dit jaar bekijkt, kan er niet omheen: gourmetten is ook dit jaar dé trend. Het is snel, gezellig, relatief goedkoop en je hebt ook eens nog wat te kiezen. Maar hoe geef jij jouw kerstgourmet nou net dat beetje meer? Daarvoor spraken wij met Pierre Wind uit Den Haag. Hij is de culinaire man achter de Hoftramm, restaurant het Tramhuis in Voorburg, is kookboekenschrijver, tv-kok en ook nog eens docent aan ROC Mondriaan.
'Gourmetten is een kunst. Het lijkt makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt', vertelt de culinaire wervelwind. 'Er zijn twee methodes: gooi maar van alles op tafel en zie waar het eindigt, of doe het doordacht en maak het geweldig. Want man, wat kan gourmetten lekker zijn.'
Het is wel duidelijk, onze Haagse kookmagiër gaat voor de tweede optie. Maar hoe moeten wij gewone stervelingen dat aanpakken? Nou, let op, hier komen de 12 gouden tips van Pierre. Ook te doen voor niet culi-snobs, heus. Wij wensen je veel voorpret en smakelijk eten, alvast!

1. Het allerbelangrijkst: dun, dunner, dunst

'Je moet alles echt dun snijden. Echt in kleine stukjes. Dus je vlees in reepjes, je kip en zelfs de ossenhaas. Ook voor wortel en andere groenten geldt: dun snijden. Want bij gourmetten wil je niet dat het te lang duurt voordat alles gaar is. Door het dun te snijden kun je ook nog eens veel beter portioneren.'

2. Kwistig kwasten: het wordt smeren geblazen

'Mensen gooien vaak veel olie of boter in hun pannetje. Dat moet je niet doen, dan ga je frituren. Je kunt beter een bakje neerzetten met een aantal kwastjes. Daarmee kun je dan je vlees, vis of vegaproduct insmeren. Dat smaakt beter en is ook nog eens een stuk makkelijker.'

3. Schaal op met schalen

'Maak meerdere schalen. Allereerst eentje met kleine dingetjes, om de eerste honger te stillen. Als je daarmee begint, wordt het een stuk leuker. Maak desnoods drie schalen: voor, hoofd en na. Dan geef je echt een extra dimensie aan je gourmetavondje en denken mensen: wat komt er nu?'
Gourmet, gourmet en nog eens gourmet in de supermarktfolders van Kerst 2022
Gourmet, gourmet en nog eens gourmet in de supermarktfolders van Kerst 2022 © Omroep West

4. Pronken op de plaat

'Over extra dimensies gesproken: maak een pronkstuk. In de eerste ronde gaan mensen met hun pannetjes aan de slag, maar op de bakplaat bovenop kun je een grande piece bereiden. Een groot stuk vlees, zoals varkenshaas of een entrecote als je luxe wilt doen. Daar moet je wel even een deksel opzetten, maar daarna kun je er met zijn allen op losgaan. Dan krijg je echt een pronkstuk. En tijdens het wachten krijg je dan een mooie spanning. Een pièce de résistance, noemen wij dat.'

5. Blussen met bouillon

'Zet een schaaltje met bouillon neer. Gewoon in een gietertje, of anders in een sauskommetje als je dat hebt. Met die bouillon kun je afblussen, dan is het sneller klaar. Dus bijvoorbeeld je kipfiletje aan één kant bakken en dan een beetje vocht erbij.'

6. Rijke rooksmaak

'Zorg dat je meerdere pannetjes hebt, zodat je op je bakpannetje ook een los pannetje kunt leggen. Als een deksel. Dan wordt alles ook sneller gaar. En lekkerder, want er komt dan een beetje rooksmaak aan te zitten.'

7. Sauzen maken de smaak

'Meestal zetten mensen meerdere kant en klare sauzen op tafel. Daar is niks mis mee, maar zet er ook een basisjus bij. Die kun je bij de champignons in een pannetje doen, dat maakt ze extra lekker. Of zet een saus op tafel die je warm kunt maken, zoals pepersaus. Dat is echt lekker bij je biefstukje.'
Dankzij Pierre Wind dit jaar helemaal uit je (bak)plaat
Dankzij Pierre Wind dit jaar helemaal uit je (bak)plaat © Omroep West

8. Goedkoop gourmetten: wie biet?

We zitten natuurlijk in een crisis en al het eten is belachelijk duur. Wat te doen? Wind: 'Je kunt boterhammen uitsteken in een kerstboom motief, als sneeuwman of in de vorm van een kerstbal. Die kun je met een kwastje heel makkelijk verven met bietensap. Daarna kun je ze toasten in je gourmetpannetje. Dat ziet er prachtig uit en is een stuk goedkoper dan al die luxe broden.'

9. Vegetarische vrienden verrassen

'Als echt iets fantastisch wilt maken: kook van tevoren een knolselderij, in zijn geheel. Drie kwartier, gewoon in water opzetten. Daarvan kun je dan plakjes snijden of je kunt er rondjes uitsteken. Dat is zó lekker. Of je maakt zelf vegetarische burgers: één deel haver en één deel pompoen of wortelpuree. Eitje erbij, uurtje in de koeling laten staan, dan heb je hele gave vegaburgers. Haver lijkt op gehakt, dus dat is kicken.'

10. Onthoofd eens een portobello

'Ook leuk voor de vega's: van die grote champignons. Je snijdt de kop eraf, tot 'ie plat wordt. Het stammetje snijd je in kleine stukjes voor de andere gourmetters. Dan ga je met een klein stekertje de grote champignon uitsteken. Dan krijg je een soort coquilles, die kun je marineren in de soja. Of met citroensap. Dat geeft een hele andere beleving.'

11. Lekker hakkûh

'Jaaaa… potjes met vers gehakte kruiden. Rozemarijn, dille, een bakje gehakte knoflook. Dan ga je echt zelf koken, dan maak je het culinair. Dan kan de gourmetter ook een beetje kiezen. Ook met een bakje sesamolie, wat ketjap. Gewoon, kleine bakjes. Dan wordt het echt een stuk leuker.'

12. Koop nou niet te veel

'Dat is echt belangrijk, tot slot. Overschat de hoeveelheden niet. Mensen kopen vaak te veel in. Een hele maaltijd is rond de 600 gram per persoon. Dus dat moet je echt in gedachten houden. Mocht je nou enorme bouwvakkers of andere grote eters op visite krijgen, doe er dan 200 gram bij. Maar dat is al echt heel veel, hoor.'
Nog een laatste tip: don't try this at home
Nog een laatste tip: don't try this at home © Pierre Wind