Besparen op kerstdiner: hoe laat je goedkoop eten er duur uitzien?

Hoe kun jij een goedkoop kerstdiner opdienen?
Hoe kun jij een goedkoop kerstdiner opdienen? © Nicole Michalou, Pexels
REGIO - Het kerstdiner: voor de één is het het leukste moment van het jaar, voor de ander complete chaos en stress. Dit jaar hebben de meeste mensen er in ieder geval nog een stressfactor bij: een kerstdiner organiseren kan heel veel geld kosten. Daarom hebben we speciaal voor deze Kerst een eigen kerstmenu opgesteld met tips en tricks hoe jij voor ongeveer 4,13 euro per persoon een onvergetelijk diner kan organiseren.
Als je niet van gourmetten houdt sta je als chef van de avond vaak voor een grote uitdaging. Hoofdspelers op het kerstdiner zijn vaak dure stukken vlees, speciale groenten die op de minuut perfect gegaard moeten worden en dan nog het dessert wat elk jaar weer uniek en speciaal moet zijn. Dit jaar moet je ook extra op de kosten letten vanwege de hoge gasprijzen en inflatie.
Daarom hebben we bij Omroep West een kerstmenu samengesteld waardoor jij niet te diep in de buidel hoeft te tasten. Het kerstmenu bestaat uit drie gangen voor acht personen. Dit is zonder drank inbegrepen. Heb je zelf al een menu samengesteld? We geven je een aantal tips en tricks waardoor jij de puntjes op de i kunt zetten deze Kerst.

Wat groen bovenop maakt een hoop goed

Een klassieker op de kersttafel zijn de ragoutbakjes. Je kunt ze vullen met kalfs-, kip of champignonragout. Het fijne aan dit voorgerecht is, dat de meeste gasten, jong en oud, dit graag lusten. En bovendien is het ook nog eens een erg goedkoop voorgerecht.
Om een finishing touch te geven aan dit voorgerecht kan je ervoor kiezen om het een groene topping te geven. Bosui of peterselie geven een frisse smaak aan dit gerecht.
Ragoutbakjes
Ragoutbakjes © ANP
Voor dit voorgerecht heb je nodig:
 • Twee pakken van 4 ragoutbakjes. € 2,58
 • Twee blikjes champignonragout: € 2,78
 • Bosui of peterselie: € 0,85 t/m € 1,29
Totaal: € 6,65.

Gebruik een kookring of een bakje

Voor het hoofdgerecht wil je iets dat wel vult, maar niet veel geld kost. Stukken vlees of vis zijn lekker, maar duur en moeten vaak met precisie gekookt of gegrilld worden. Een makkelijke en goedkopere optie is risotto. Risotto kun je in allerlei kleuren, geuren en smaken maken. Een risotto met paddenstoelen zorgt voor een budgetvriendelijk, vullend hoofdgerecht dat ook nog eens leuk is om naar te kijken.
Risotto staat er wel om bekend dat je constant moet opletten en blijven roeren zodat het niet aanbrand. Heb je daar nou geen zin in: maak vooraf je risotto. Even opwarmen in de pan en het smaakt even lekker.
Paddenstoelenrisotto
Paddenstoelenrisotto © ANP
Om te zorgen dat jouw risotto er restaurantwaardig uitziet is het belangrijk dat je een kookring of klein kommetje gebruikt. Als je risotto eenmaal klaar is leg je wat champignons of paddenstoelen apart en schep je met een lepel de risotto in de kookring op het bord, of in het kommetje. Als je een kommetje gebruikt hoef je simpelweg het bord ondersteboven op het kommetje te zetten, om te draaien en voilà: je hebt een perfect bolletje risotto.
Leg een á twee champignons of paddenstoelen boven op je bol risotto en leg daar wat peterselie of bieslook op. Zet op tafel je schaaltje met geraspte Parmezaanse kaas als smaakmaker.
Voor dit hoofgerecht heb je nodig:
 • Twee pakken risottorijst (1 pak is genoeg voor 4 á 5 personen): € 3,38.
 • Champignonbouillon (3/4 blokjes): € 1,29.
 • 3 pakjes paddenstoelen mix (goedkopere optie is champignons): € 8,97.
 • Parmezaanse kaas: € 4,19.
 • Peterselie of bieslook: € 1,29.
Totaal: € 19,12.

Serveer je dessert in een glas

Het dessert is de afsluiter van de avond. Je wil dus zorgen voor een nagerecht waar iedereen blij van wordt. Kies je dan voor een gezonde fruitcocktail of chocoladefondue? Welk nagerecht het altijd goed doet is de Franse schoonheid dame blanche. Bovendien is het erg makkelijk te maken.
Vanille-ijs met chocolade saus, makkelijker en goedkoper wordt het niet. Om dit simpele nagerecht een luxe uitstraling te geven kun je het het beste serveren in cocktail glas. Dit geldt eigenlijk voor bijna elk nagerecht met ijs. Leg twee bolletjes ijs in het glas, spuit er wat slagroom op en nog zigzaggend wat chocoladesaus overheen en maak het af met een Franse wafel of wafelrolletje. Veel succes en eet smakelijk!
dame blanche
dame blanche © ANP
Voor dit nagerecht heb je nodig:
 • Vanille-ijs: € 2,63.
 • Chocoladesaus: € 1,49.
 • Slagroom spuitbus: € 1,39.
 • Galette wafels of wafelrolletjes: €1,79.
Totaal: € 7,30.