Van steekpartij op feest tot slachtoffer van jaloezie: deze mensen zijn dit jaar vermoord

Familiedrama in Waddinxveen
Familiedrama in Waddinxveen © Media TV
REGIO - Er zijn dit jaar relatief weinig mensen vermoord in onze regio. Met nog twee dagen te gaan in 2022 staat de teller op tien. Dat is aanmerkelijk minder dan de zeventien van vorig jaar, en ook een stuk lager dan het langjarig gemiddelde van vijftien. Ook dit jaar heeft de politie van de eenheid Den Haag weer alle moordzaken opgelost.
Bij zes van de tien doden is er sprake van moord op de partner binnen een relatie. Vijf slachtoffers zijn vrouw, één is een man. Drie van de daders beroven zichzelf van het leven na hun daad. Ook bij de andere moorden zijn slachtoffer en verdachte bekenden van elkaar.
Een kanttekening is wel op zijn plaats bij het lage aantal van tien. Er zijn veel steekpartijen geweest het afgelopen jaar, alleen zijn daar minder mensen bij omgekomen. 'Er wordt bijna elke dag iemand neergestoken', zegt politiechef Paul van Musscher daarover. Ook waren er schietincidenten waarbij een slachtoffer dat ternauwernood overleefde. Als voorbeeld noemt Van Musscher de schietpartij in een speeltuin aan de Paganinirode in Zoetermeer. Die was het gevolg van ruzie tussen twee jeugdgroepen.

De Wassenaarse hotelmoord

Het nieuwe jaar is pas drie dagen oud als in een kamer in het Van der Valk hotel in Wassenaar het lichaam wordt gevonden van een dode vrouw. Het gaat om de 40-jarige Monica 'Briza' Garces Florez. Ze is transgender en komt oorspronkelijk uit Colombia. Ze woont al ruim twintig jaar in Nederland en werkt in de prostitutie in de Geleenstraat in Den Haag.
Briza Garces Florez
Briza Garces Florez © Facebook
Haar vriend van 32 wordt 's avonds aangehouden op Schiphol. Hij verklaart later dat ze ruzie hadden en dat Briza hem aanviel met een vork, waarna hij zich genoodzaakt zag om zich te verdedigen. Het slachtoffer had cocaine gebruikt. In hoeverre dat invloed heeft gehad op haar overlijden wordt nog onderzocht. De inhoudelijke behandeling van de zaak bij de Haagse rechtbank is waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar.

Moord tussen de kassen

In een oude tuinderswoning in Honselersdijk steekt de 22-jarige Magdalena S. haar 28-jarige vriend Daniel neer. Het gebeurt op 17 februari, een dag na Daniels met wodka overgoten verjaardag. Ook de ochtend erna drinken ze allebei flink. Als Daniel en een huisgenoot even naar de supermarkt zijn geweest gaat Magdalena door het lint.
Het huis aan het Regulierenpad in Honselersdijk
Het huis aan het Regulierenpad in Honselersdijk © Omroep West
Ze verklaart dat ze in een waas heeft gestoken, en dat ze pas later doorhad dat ze Daniel had geraakt. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de jonge vrouw borderline heeft. Ze wordt veroordeeld voor doodslag tot vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging.

Slachtoffer van extreme jaloezie

De 24-jarige Shanty krijgt begin dit jaar verkering met de vier jaar oudere Ramsley F.. Al gauw blijkt F. ziekelijk jaloers te zijn. Hij controleert Shanty op de gekste manieren en verdenkt haar ervan dat ze vreemd gaat. Op een ochtend, in haar studentenflat aan de Van Maanenkade in Den Haag, zou ze hebben toegegeven dat ze iets met een andere man heeft gedaan, zo beweert F. in elk geval later in zijn verhoren. Hij wordt zo boos dat hij haar tien keer steekt met een mes, en daarna wurgt met de ceintuur van een badjas.
Het slachtoffer, de 24-jarige Shanty
Het slachtoffer, de 24-jarige Shanty © Familie
F. meldt zichzelf de volgende dag bij de politie. Volgens psychiatrisch onderzoek is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Het openbaar ministerie eist op 20 december 14 jaar en TBS met dwangverpleging tegen de inmiddels 29-jarige verdachte. De rechtbank doet op 17 januari 2023 uitspraak in deze zaak.

Echtelijk drama in het Laakkwartier

In de vroege ochtend van 20 maart vindt de politie in een huis aan de Convivastraat in Den Haag de lichamen van een ouder echtpaar. Al snel is duidelijk dat de man van 77 zijn 68-jarige vrouw heeft omgebracht en daarna de hand aan zichzelf heeft geslagen. De man heeft bij een aantal buren een afscheidsbrief in de bus gedaan. Bij één van de buren heeft hij daarvoor zaterdag nog de enveloppen geleend. 'Had ik die brief maar meteen gelezen', zegt deze buurman de dag erna.
De afscheidsbrief is drie A4-tjes lang en volgens de buren 'warrig en negatief'. Sommige buren weten ook dat de twee mensen wel vaker ruzie hadden. Hoe ze aan hun eind zijn gekomen is door de politie niet bekend gemaakt.

Waddinxveen opgeschrikt door gezinsmoord

Twee weken later speelt zich in Waddinxveen een vrijwel identieke zaak af. In een huis aan de Sint Victorstraat vindt de politie in de ochtend van 4 april de lichamen van de twee bewoners, een man en een vrouw van 64 en 62. Ook hier is de conclusie dat de man zijn vrouw heeft gedood, en daarna zichzelf.
Nabestaanden en buren zijn geschokt maar willen verder niks zeggen. De politie maakt niet bekend wat zich precies in het huis heeft afgespeeld.

Gemarteld door landgenoot

De 44-jarige Andrezj uit Polen woont samen met drie landgenoten in een benedenhuis aan de Minckelerstraat in Den Haag. Echt gezellig hebben ze het niet, volgens buren is er vaak ruzie. Ook op 17 april is dat het geval. Andrezj wordt gruwelijk te grazen genomen door zijn huisgenoten Dariusz, Jakub en Marcin. Hij wordt aan een ketting om zijn hals door het huis gesleept, en geschopt en geslagen.
© Regio 15
Andrezj overleeft het geweld niet. Wie van de drie verdachten precies wat heeft gedaan is onderwerp van uitgebreid onderzoek, onder andere tijdens een reconstructie in het huis. De verdachten zitten in voorarrest en wachten op de inhoudelijke behandeling van hun zaak. Die is gepland in juni.

Steekpartij na feest

Op 2 juli is er een feest in Delft. Eén van de aanwezigen is de 47-jarige Pascal uit Bergschenhoek. Op een zeker moment gaat hij, samen met nog iemand, naar zijn neef Marco O. die iets verderop in Delft woont. Pascal en Marco zouden al langere tijd ruzie hebben gehad. Volgens het Openbaar Ministerie steekt O. zijn neef neer, op straat op het Oostblok. Pascal overlijdt ter plaatse.
Fakkels voor de doodgestoken Pascal
Fakkels voor de doodgestoken Pascal © Regio15
O. ontkent in eerste instantie dat hij de dader is. Later zegt hij dat hij handelde uit noodweer omdat hij door Pascal en de derde man werd aangevallen. De dood van Pascal is een grote schok voor de nabestaanden. Hij wordt geëerd met een stille tocht. De verdachte zit nog in voorarrest. In februari is er weer een zogeheten pro forma-zitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Familiedrama in Zoetermeer

Op 7 augustus vindt de politie twee lichamen in een woonhuis aan het Kramerplan in Zoetermeer. De slachtoffers blijken een vrouw van 70 en haar 34-jarige zoon. Ze zijn waarschijnlijk in de ochtend van deze zaterdag overleden. Rond één uur 's middags is er een frontale botsing op de N210 bij Lekkerkerk, waarbij een man van 72 om het leven komt. Het gaat om de echtgenoot en vader van de vrouw en jongeman uit Zoetermeer.
De woning in Zoetermeer
De woning in Zoetermeer © Omroep West
Uit onderzoek blijkt dat de man zijn vrouw en zoon heeft omgebracht, en daarna in zijn auto is gestapt. De buren van de slachtoffers zijn geschokt.

Dode vrouw in woning in Alphen

In een huis aan de Groenoord in Alphen aan den Rijn wordt op 19 oktober het lichaam gevonden van de 52-jarige bewoonster. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. De politie komt bij het huis kijken nadat eerder een 30-jarige verwarde man is aangehouden. In de woning wordt ook een man van 23 opgepakt. De 23-jarige wordt een dag later weer vrijgelaten.
Arrestatie aan de Groenoord in Alphen
Arrestatie aan de Groenoord in Alphen © MediaTV
Wat zich in het huis heeft afgespeeld is nog altijd onduidelijk. De 30-jarige verdachte zit in voorarrest. In januari moet hij voor het eerst voor de rechtbank verschijnen.