Vluchtelingen gaan wonen in iconisch ANWB-gebouw in Den Haag

Het huidige hoofdkantoor van de ANWB aan de Wassenaarseweg
Het huidige hoofdkantoor van de ANWB aan de Wassenaarseweg © ANWB
DEN HAAG - Een van de meest markante gebouwen van Den Haag wordt ingericht voor de opvang van bijna driehonderd oorlogsvluchtelingen. Vanaf april of mei is er plek voor ongeveer 270 Oekraïense vluchtelingen. Zij mogen er in ieder geval één jaar blijven, met een optie tot eind 2025. De opvang is een initiatief van de gemeenten Den Haag en Wassenaar.
Het hoofdkantoor van de ANWB, dat dateert uit 1959, aan de Wassenaarseweg was het werk van de bekende architect J.F. Berghoef. Een deel van het gebouw staat al lange tijd leeg. In dat gedeelte komen ook de vluchtelingen. In januari start de verbouwing en wordt het pand gebruiksklaar gemaakt.
Van de Oekraïners die naar het gebouw verhuizen, verblijven er al 220 in Den Haag. Zij worden opgevangen bij het Shell-kantoor iets verderop en in huizen van corporatie Vestia. De vijftig anderen zitten in particuliere opvangplekken in Wassenaar en moeten daar binnenkort weg.
Op de plek van het conservatorium komt nieuwbouw voor de ANWB en een toren voor het Rijk
Op de plek van het conservatorium komt nieuwbouw voor de ANWB en een toren voor het Rijk © gemeente Den Haag
De ANWB wil over een paar jaar verhuizen naar nieuw hoofdkantoor op de plek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, dat daarvoor gesloopt wordt. Naast het nieuwe kantoor, net naast de Utrechtsebaan, komt een 76 meter hoge toren voor het Rijk. Het Koninklijk Conservatorium heeft al enige tijd geleden een onderkomen gekregen in cultuurcomplex Amare op het Spuiplein in Den Haag.