Arnoud van Doorn veroordeeld voor opruiing tot geweld

Arnoud van Doorn
Arnoud van Doorn © ANP
DEN HAAG - Het voormalige Haagse raadslid Arnoud van Doorn is donderdagmiddag in hoger beroep veroordeeld voor opruiing. De Hagenaar stuurde in 2018 en 2019 tweets die volgens de rechter opriepen tot het vernietigen van zionisten. De voormalig politicus moet van het gerechtshof een taakstraf van tachtig uur uitvoeren.
De straf is lager dan de rechtbank eerder oplegde. Dat komt omdat het hof twee twitterberichten opruiend vindt, terwijl de rechtbank drie berichten opruiend van aard vond. Het hof heeft gekeken naar de letterlijke tekst van de berichten en de context waarin zij zijn geplaatst. 'Uit de tweets blijkt niet dat sprake is van het oproepen tot een publiek debat, ook niet als daarbij wordt gelet op het feit dat de man tijdens het plaatsen van de berichten politicus was', aldus het hof.
Van Doorn noemt de straf 'nog steeds onacceptabel'. Volgens hem is de enige juiste uitspraak vrijspraak. Hij stapt nu naar de Hoge Raad. En als het nodig is naar het Europees Hof. 'Het is een principezaak', laat hij weten. 'Vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting: beiden staan in toenemende mate onder druk', zegt Van Doorn. 'Het gaat niet om mij, dit gaat om jurisprudentie waar iedereen last van kan krijgen die kritisch is. Daarom door.'