Taakstraf en beroepsverbod voor ambtenaar die paspoort voor Taghi regelde

© ANP
DEN HAAG - Een voormalig ambtenaar van de gemeente Den Haag is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 240 uur voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. De contactpersoon van de 50-jarige Mildred van D. was Faysal N., die volgens de rechtbank 'de schakel tussen de boven- en onderwereld' was. Hij moet twee jaar de cel in.
De rechtbank in Amsterdam vindt dat de gemeente 'zeer onachtzaam' is geweest en 'geen oog had' voor de kwetsbaarheid van een ambtenaar op een dergelijke positie. 'De gemeente Den Haag was op de hoogte van de financiële problemen van de verdachte.' De rechtbank vindt mede hierdoor, en omdat Van D. zelf was gestopt met het vervalsen van de paspoorten, dat zij niet de gevangenis in hoeft. Wel krijgt zij een beroepsverbod van vijf jaar.
Van D. kreeg pasfoto's van de personen die een paspoort op een valse naam wilden. Haar contactpersoon N. zorgde voor de betalingen, duizend euro per paspoort. Ze wist dat het om 'fout geld' ging, maar had naar eigen zeggen niet nagedacht over de criminele herkomst van het geld. De paspoorten werden uitgegeven in de periode 2012-2014, het zou om achttien stuks zijn gegaan. N. heeft tijdens het hele proces gezwegen, de rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven.

Liquidatieproces Marengo

Zowel bij Taghi als bij Naoufal F. werden valse paspoorten aangetroffen die zijn te herleiden naar de Haagse ambtenaar toen zij werden gearresteerd. F. is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij een moord in Almere, Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.
N. is een broer van Mohamed Nyabi, die op de nationale opsporingslijst staat en wordt gezocht in verband met internationale drugshandel en een gewelddadige ontvoering in Duitsland. Nyabi zou tot het netwerk hebben behoord van de in 2014 in Spanje geliquideerde Samir Bouyakhrichan. De vervalste paspoorten zouden onder meer voor leden van diens criminele netwerk bestemd zijn geweest. N. zit momenteel vast in een andere strafzaak.