Uitzendkracht gemeente Den Haag ontkent dat hij paspoorten vervalste

Verdachte Romario P.
Verdachte Romario P. © Theresa Hartgers
DEN HAAG - De 32-jarige Romario P. uit Den Haag ontkent dat hij paspoorten heeft vervalst. P. werkte als uitzendkracht voor de gemeente Den Haag. Tussen juli en half september van dit jaar vervalste hij volgens het Openbaar Ministerie tien paspoorten, vermoedelijk voor criminelen. Hij deed dat door een verkeerde foto op de paspoorten te plakken, aldus het OM.
P. is de tweede gemeentelijke medewerker die in korte tijd voor de rechter moet verschijnen hiervoor. Donderdagochtend werd de 50-jarige Mildred van D. door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld voor het vervalsen van paspoorten, onder andere voor Ridouan Taghi. Ook zij werkte voor de gemeente Den Haag. De contactpersoon tussen haar en de onderwereld kreeg een celstraf van twee jaar. De rechtbank verweet de gemeente Den Haag dat die 'zeer onachtzaam' is geweest in deze zaak.
Romario P. liep tegen de lamp toen de RDW ontdekte dat bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs de pasfoto niet klopte met de oude die bij de RDW in het systeem stond. P. werd daarop aangehouden. Hij zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Maar volgens P. heeft hij niks fout gedaan, zo vertelde hij vandaag tegen de Haagse rechtbank: 'Ik heb geen strafbare feiten gepleegd. Waar gewerkt wordt kunnen fouten worden gemaakt en dat is dan kennelijk gebeurd', aldus de verdachte.

Vergelijkbare zaken

Zijn advocaat, Marcel Nuijten, pleitte vandaag voor schorsing van de voorlopige hechtenis. 'Het onderzoek is klaar, hij zal niet vluchten, hij is geworteld in Nederland, dus hij hoeft niet vast te blijven.' Desnoods levert hij zijn paspoort in, zodat hij niet weg kan, zo stelde de advocaat voor. P. heeft nog een zaak lopen voor verduistering bij een winkelketen, maar daarin is een taakstraf geëist en nog geen veroordeling gevallen.
De raadsman verwees naar de zaak van Mildred van D. en haar veroordeling tot een taakstraf. 'Cliënt zit nu al drie maanden in hechtenis.' Hij haalde ook de zaak aan van de Noordwijkse gemeenteambtenaar die in september vier maanden cel kreeg voor het vervalsen van twee paspoorten. Verder is het voor P. nodig om thuis te zijn voor zijn vrouw en zijn drie kinderen, onder wie een gehandicapt dochtertje dat hulp nodig heeft. Maar volgens de officier van justitie heeft de moeder van de kinderen verklaard dat de verdachte helemaal niet meer bij haar woont. P. zei daaover dat hij zeer betrokken is bij zijn kinderen en ze heel erg mist.

Camerabeelden

De officier van justitie wees erop dat de verdachte niet meewerkt en zich beroept op zijn zwijgrecht. Ook het feit dat de paspoorten wel degelijk vervalst zijn moet volgens haar meetellen. Er zijn camerabeelden van 1 september 2022 waarop is te zien dat hij drie aanvragen doet voor valse paspoorten. Hij betaalde voor één paspoort met een bankpasje dat niet van de aanvrager was. Bij twee andere aanvragen gaf hij zijn eigen vingerafdrukken. Op zo'n pas plakte hij een foto van een crimineel en zette er een naam op van een willekeurige inwoner van Den Haag.
Ook had hij twee lege paspoorten in zijn auto met foto's van drie verschillende personen, een bankpas op naam van iemand anders en een kopie van een creditcard, 'De nieuwe setjes lagen al klaar in de auto', aldus de officier, 'en hij zegt alleen maar: ik heb geen strafbare feiten gepleegd en ik beroep me op mijn zwijgrecht.' Ook op zijn telefoon is belastend materiaal gevonden.

'Heel naar feit'

Volgens de officier gaat de vergelijking met de twee andere zaken niet op. 'Mildred van D. werkte mee, gaf openheid van zaken en haar persoonlijke omstandigheden waren heel anders, dat heeft voor de Amsterdamse rechtbank meegewogen.'
Ook de Noordwijkse gemeenteambtenaar had een heel andere proceshouding en zij heeft haar leven sindsdien gebeterd, aldus de officier, die ook vond dat er sprake is van medewerking aan ernstige ondermijning door paspoorten te regelen voor criminelen. 'En het is ook een heel naar feit voor de mensen wiens gegevens werden misbruikt voor deze paspoorten.'

In hechtenis

De rechtbank besloot de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris zodat de verdediging nog onderzoekswensen kan indienen. Omdat de verdachte in eerdere vermogensdelicten verwikkeld is, de rechtbank een gevaar op herhaling ziet en het vervalsen van paspoorten ondermijnend is voor de samenleving wordt zijn voorlopige hechtenis niet opgeheven. Het persoonlijk belang van P. weegt volgens de rechtbank ook niet zwaar genoeg om hem te schorsen uit zijn hechtenis, hij blijft daarom in de cel tot de volgende zitting. Die moet er binnen drie maanden zijn, maar een datum kon vandaag nog niet worden geprikt.