Bekijk met eigen ogen waarom brug over A12 bij Zoetermeer op instorten staat

De Nelson Mandelabrug over de A12
De Nelson Mandelabrug over de A12 © ANP
ZOETERMEER - De Nelson Mandelabrug staat op instorten. Dat weten we sinds begin deze maand. De kenmerkende brug over de A12 bij Zoetermeer wordt dezer dagen gedeeltelijk afgebroken. Maar waardoor kan 'ie instorten? En hoe ziet het probleem eruit? Kijk het hier met eigen ogen.
De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer bestaat uit vier betonnen brugliggers die met een soort van tand op pilaren rusten. En met die steunpunten gaat het niet goed. Bij drie van de vier betonnen liggers zijn er ernstige scheuren in de tanden geconstateerd. Als een tand afbreekt valt het hele brugdeel met overkapping en al naar beneden, vertelt Erik Alink die de verwijderingsoperatie van de Nelson Mandelabrug coördineert.
© Omroep West
Aan de kant van de woonwijk Rokkeveen en boven het treinspoor gaan de twee brugdelen ondersteund worden door een tijdelijke metalenconstructie. 'We hebben hier de ruimte om heipalen in de grond te draaien waarmee we de brug tijdelijk kunnen versterken', legt de projectmanager uit. 'De ondersteuning is tijdelijk en bedoelt om ervoor te zorgen dat de brug voor de komende zes à tien jaar weer veilig is.'
Omroep West kreeg een exclusieve rondleiding op de afgesloten Nelson Mandelabrug om de problemen in beeld te brengen:
Rondleiding Mandelabrug: door deze scheuren kan brug boven de A12 instorten
Door ruimtegebrek is het niet mogelijk om zo'n hulpconstructie te bouwen voor het brugdeel, het derde brugdeel van de Mandelabrug, dat daadwerkelijk boven de snelweg hangt. Dit gedeelte moet er daarom uit.
'Om de overlast voor het verkeer dat gebruik maakt van de A12 zo kort mogelijk te houden, willen we dit brugdeel in één keer met overkapping en al uit de rest van de brug halen en daarna op ons gemak naast de A12 uit elkaar halen', stelt Alink. 'In het open gat in de brug wordt dan meteen een stalen noodbrug zonder overkapping geplaatst zodat de brug weer voor iedereen te gebruiken is.'
De boorpalen, onderdeel van de ondersteuningsconstructie
De boorpalen, onderdeel van de ondersteuningsconstructie © Omroep West
Het vierde brugdeel boven het HTM-spoor van RandstadRail heeft beduidend minder scheuren in de steunpunten. Daar wordt nog gekeken naar wat er nodig is.

'Monsterklus in crisissituatie'

Deze week is begonnen met het losknippen van het brugdeel boven de snelweg dat met spoed moet worden verwijderd. Volgende week, tussen Kerst en Oud en Nieuw, wordt de A12 ter hoogte van Zoetermeer in beide richtingen afgesloten en wordt met behulp van zwaar rollend en hijsmaterieel de middelste delen van de Nelson Mandelabrug verwijderd.
Voor projectmanager Erik Alink noemt het ontmantelen van de Nelson Mandelabrug 'een monsterklus in een crisissituatie': 'Je moet in een snelkookpan oplossingen bedenken en uitvoeren om zo snel mogelijk de veiligheid voor iedereen op en onder de brug weer te garanderen.'