Verjaardagstaart of geld voor zwemles, gemeenten helpen mensen met laag inkomen

© ANP
REGIO - Mensen komen steeds vaker in geldnood door de inflatie- en energiecrisis. De bijstandsuitkering en energietoeslag dit en volgend jaar zijn voor veel mensen niet genoeg om goed van te leven. Dus springen gemeenten bij. Bijvoorbeeld met laptops en koelkasten.
Ook in onze regio doen gemeenten daarom het nodige om mensen een extraatje te geven bovenop hun salaris om hen zo door de inflatie- en energiecrisis heen te loodsen. Maar het verschil tussen wat de gemeenten precies doen, loopt best flink uiteen. Duidelijk is wel dat het gros van de gemeenten dit én vorig jaar extra geld uitrekt om mensen die het zwaar hebben bij te staan.
Niet overal krijg je precies hetzelfde. Iemand in Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Delft of Den Haag kan bijvoorbeeld een kortingspas aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld in Midden-Delfland of Teylingen niet. Maar, daar kun je wel geld krijgen om je sportcontributie te betalen.

Cadeautje voor verjaardag van gemeente

Maar hoe helpen de gemeenten mensen in geldnood eigenlijk? Dat loopt best uiteen. Veel gemeenten hebben een vrachtlading aan maatregelen om mensen met een laag inkomen te helpen. De gemeente Zuidplas heeft bijvoorbeeld een zogeheten verjaardagsvergoeding voor kinderen. Ouders kunnen een taart of cadeautje krijgen van de gemeente.
In gemeenten als Midden-Delfland en Krimpenerwaard krijgen ouders subsidie om de kinderen op zwemles te zetten. Dat is doorgaans redelijk duur. Daarnaast heeft een meerderheid van de grotere steden in onze regio ook een stadspas. Daarmee kun je bijvoorbeeld met korting sporten of levensmiddelen kopen.
In onze regio zijn veel verschillende typen 'inkomensondersteuning' te vinden. Denk dan aan kortingspassen voor winkels, vergoedingen voor schoolspullen, bijdragen voor laptops, koelkasten, een collectieve aanvullende zorgverzekering en taarten en cadeaus voor verjaardagen van kinderen. Het is een greep uit de vele middelen die gemeenten inzetten om mensen die in armoede leven van 'een goed minimumbestaan' te voorzien.
Het maakt dus uit waar je woont. De gemeente Den Haag zegt dat het niet vreemd is dat elke gemeente iets doet, maar dat het eigenlijk niet de bedoeling is. 'Hoe het nu is geregeld is eigenlijk niet efficiënt', vindt de gemeentewoordvoerder. 'De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor een fatsoenlijk bestaansminimum. Nu dichten wij eigenlijk de gaten die de overheid laat vallen.'

'Inkomensgrens te laag'

De gemeente Zoetermeer vreest op haar beurt iets anders. De problemen zijn inmiddels zo groot dat dit soort maatregelen de pijn voor inmiddels duizenden mensen in de middenklasse niet meer kunnen wegnemen. 'Gemeentelijke inkomensondersteunende voorzieningen zoals een stadspas, kindpakket of collectieve zorgverzekering hangen aan een inkomensgrens. Die ligt bijvoorbeeld op 120 of 130 procent van de bijstandsnorm.'
120 of 130 procent van de bijstandsnorm, dan heb je het over een maandinkomen van circa 1.322 euro voor een alleenstaande. Die inkomensgrens is vaak te laag, omdat mensen die net iets meer verdienen ook in de problemen zitten en niet geholpen worden. 'Dit negeert het feit dat steeds meer huishoudens boven die inkomensgrens ook niet voldoende hebben om mee te doen', stelt de woordvoerder van Zoetermeer vast.

Verplichting

Gemeenten zijn deels verplicht om aan zogeheten inkomensondersteuning te doen. Ze moeten bijvoorbeeld lokale belastingen kwijtschelden en ook (bijzondere) bijstand leveren aan mensen die dat nodig hebben. Bijna elke gemeente doet ook iets extra's. Maar er zijn dus verschillen.
Achttien van de 27 gemeenten in onze regio werkten mee aan de rondgang die Omroep West in samenwerking met de NOS deed langs de gemeenten.