Honden staan doodsangsten uit door vuurwerk: 'Ze heeft een GPS-tracker voor als ze ontsnapt'

Veel honden leven in angst rond de jaarwisseling
Veel honden leven in angst rond de jaarwisseling © ANP
REGIO - Overal in de regio wordt weer volop vuurwerk afgestoken. Voor sommigen gezellig, voor huisdieren een verschrikking. De knallen en lichtflitsen zorgen voor enorm veel stress en paniekaanvallen bij honden. De Hondenbescherming komt daarom met een campagne: 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden.' Op die manier proberen ze bewustzijn te creëren over de knal- en flitsangst bij honden.
De angst onder honden voor vuurwerk is volgens de Hondenbescherming gigantisch. Zo ook voor hondje Lyvia. Ze is gered uit Portugal en haar Haagse baasje Romy de Jager probeert het dier zoveel mogelijk te ontzien. Want als er vuurwerk knalt, raakt het beest in paniek. Romy heeft zich daarom goed voorbereid op de komende periode.
'Ik heb een GPS-tracker voor haar zodat ik haar wel kan vinden als ze ontsnapt. Dat geeft al een stuk veiligheid. En 's avonds als het donker is, zorg ik dat ze zichtbaar is. En thuis probeer ik haar zoveel mogelijk af te leiden met speeltjes en puzzels', legt ze uit.
Een vuurwerktraining heeft niet voor alle honden zin, legt Romy uit:
Hondje van Romy staat doodsangsten uit door vuurwerkknallen
De Hondenbescherming vraagt jaarlijks aandacht voor het leed dat vuurwerkoverlast heet. Zo plaatsten vorig jaar meer dan 25.000 mensen een handtekening onder de petitie 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden'. Naast de petitie kwam de organisatie dit jaar met duizenden stickers en posters, die binnen een mum van tijd op waren.
'Daar is enorm op gereageerd. Dat geeft goed aan met welk probleem de hondenbaasjes zitten', vertelt Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming. Vuurwerk mag alleen tussen oudejaarsavond 18.00 uur en nieuwjaarsnacht 2.00 uur worden afgestoken, maar de harde klappen zijn al in oktober te horen, als de wintertijd ingaat. 'Dieren hebben daar gigantisch veel last van', zegt Groenendijk. Met de poster en stickers met de tekst 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden' wil de Hondenbescherming vooral bewustwording kweken bij mensen die géén huisdieren hebben.
Campagnesticker van de Hondenbescherming
Campagnesticker van de Hondenbescherming © Omroep West
'Vroeger kon je zo tegen een uur of tien nog prima naar buiten, maar nu weet ik wel beter', vertelt een man met zijn hondje wanneer hem wordt gevraagd naar vuurwerkoverlast. 'Als ik nu naar buiten loop en er komen een paar knallen, dan loopt ze in een rechte lijn naar huis en doet ze niks meer.'
Een andere passant in Den Haag heeft hetzelfde probleem. 'De honden horen alles zo'n tien keer zo hard als wij de klappen horen. Dus ik denk dat het goed is dat we het vuurwerk bij de dieren uit de buurt houden.'

Tips om dieren gerust te stellen

Als het buiten tekeer gaat met vuurwerkknallen, adviseert de Hondenberscheming om een veilig plekje in huis vrij te maken voor dieren 'waar ze zich prettig voelen'. Ook helpt het om huisdieren af te leiden met speeltjes of muziek. 'Zo gaat Radio 4 op oudejaarsavond in een speciaal programma klassieke muziek draaien. Dat kalmeert.'