Verkeerspaaltjes bij villabuurt Hofstedepark weggehaald, gemeente Den Haag veroordeelt vandalisme

Paaltjes verdelen de Haagse wijk Vroondaal
Paaltjes verdelen de Haagse wijk Vroondaal © Omroep West
DEN HAAG - De verkeerspaaltjes bij villabuurt Hofstedepark in Den Haag zijn volgens meerdere wijkbewoners in de nacht van vrijdag op zaterdag weggehaald. In appgroepen beschuldigen mensen elkaar over en weer van het stelen van de rood-witte paaltjes. Er is al langere tijd een felle discussie over de verkeerspaaltjes die voor verdeling in de wijk zorgen. De gemeente spreekt van vandalisme en veroordeelt de diefstal van de paaltjes.
Nog geen maand geleden werden de paaltjes geplaatst. De komst van de paaltjes zou voor een veiligere verkeerssituatie in de buurt zorgen. Hoewel de exclusieve villawijk blij is met de paaltjes, leidde dit tot boosheid en frustratie bij een deel van de bewoners van het aangrenzende Westmadepark. Zij probeerden de afsluiting eerder bij de rechter ongedaan te maken, maar zonder resultaat.
Bovendien is het niet de eerste keer dat de paaltjes doelwit zijn van vernieling. Vlak nadat ze waren geplaatst, kwam er bij de gemeente een klacht binnen van vandalisme. Volgens een anonieme buurtbewoner is het incident van afgelopen nacht geen uitzondering en zijn de verkeerspaaltjes al meerderen keren vernield.

Onrustig in de wijk

De sfeer is inmiddels zo grimmig geworden dat buurtbewoners van het Westmadepark zich niet durven uit te spreken tegen elkaar. Zo zijn er ook voorstanders van de paaltjes, maar doordat de discussie zo is verhard durven zij alleen anoniem hun verhaal te vertellen. De strijd wordt grotendeels in appgroepen uitgevochten. In een speciale poller-appgroep kunnen 'voor- en tegenstanders elkaar voor rotte vis uitmaken', aldus een buurtbewoner.
Een andere bewoner die anoniem wil blijven vindt het vooral vervelend voor de omwonenden en hoopt dat de rust snel terugkeert in de wijk. De buurtbewoner is van mening dat er veel minder gedoe was geweest als de gemeente de paaltjes eerder had geplaatst.

Gemeente boos over vernieling

De woordvoerder van wethouder Anne Mulder laat in een reactie weten dat ze de paaltjes na de kerstdagen snel terug zullen plaatsen. Het is volgens de wethouder 'niet oké' om gemeente-eigendommen te vernielen. Bovendien zou door het ontbreken van de paaltjes sprake zijn van een onveilige verkeerssituatie.
In januari van het nieuwe jaar dient het hoger beroep van de omgevingsvergunning. Eerder dit jaar spande de Bewonersorganisatie Westmadepark een zaak aan om te voorkomen dat de paaltjes geplaatst zouden worden. De voorzieningenrechter wees dit echter af, dus de verwachting is dat de paaltjes gewoon weer worden terug geplaatst.