Van gejatte biefstuk tot gourmet-gekte: topdrukte in supermarkt

Drukte bij de zelfscan van deze Albert Heijn XL-vestiging
Drukte bij de zelfscan van deze Albert Heijn XL-vestiging © Omroep West
DEN HAAG - Zoeken naar een parkeerplek, het laatste winkelwagentje zien te veroveren en dan moet het nog beginnen: de kerstboodschappen. Wat bezielt mensen om met zijn allen de supermarkt in te gaan op een dag als vandaag? Een verslag vanuit het veld over vegetariërs, snauwende stelletjes en gestolen biefstukken.
Het is heel ironisch: terwijl het trompetgeschal van anti-oorlogskerstlied 'Stop The Cavalry' uit de speakers klinkt, trekken klanten van de enorme Albert Heijn aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag nog net niet het laatste karretje uit elkaars handen. De inzet van ruiters te paard mag dan niet nodig zijn, er gaat wel een zucht van irritatie door de winkel.
Alle winkelwagentjes zijn in gebruik
Alle winkelwagentjes zijn in gebruik © Omroep West
'Hier is niet tegenop te werken', zegt de goedgeluimde manager Sjon van Ballegooijen. Hoewel het een enorme mierenhoop is in zijn winkel, lijkt de grote baas de rust zelve. 'Klachten over de karretjes? Tja, we hebben er meer dan 300. Maar op dit soort dagen zijn mensen langer in de winkel. Ze kopen meer en het is druk, dus dan duurt het ook even voor er weer wagentjes zijn.'
De laatste kerstinkopen zorgde voor topdrukte in de supermarkten | Foto: Omroep West
Een nieuwe lading wagentjes wordt duidelijk met instemming door de wachtenden begroet. Lang duurt het niet, binnen een minuut zijn ze allemaal weer weg. Iris uit Den Haag heeft er al eentje weten te bemachtigen. We treffen haar bij de spruitjes. In het wagentje: haar twee zoontjes, van wie eentje de handscanner te pakken heeft.
Iris en haar zoontjes
Iris en haar zoontjes © Omroep West
'Waarom ik op de drukste dag van het jaar boodschappen ga doen? Ik had eerder geen tijd, ik moest werken', verklaart ze. 'En ik heb net ook alle cadeautjes gekocht. Het is echt hectisch. Wat ik vanavond ga eten? Geen idee. Met de Kerst gaan we gourmetten, lekker makkelijk.'

Kersttaart doet het goed

Ze is zeker niet de enige. 'Gourmetten is een trend, ja. Het gourmetvlees gaat hard. Ook rollades en carpaccio doen het goed, net als stokbrood. En natuurlijk die kersttaart op de voorkant van ons tijdschrift, de Allerhande', zegt Van Ballegooijen.
Een medewerkster vult de koeling met pakjes carpaccio, een hardloper
Een medewerkster vult de koeling met pakjes carpaccio, een hardloper © Omroep West
Toch is het niet alleen vlees dat het goed doet. 'Of vegetarisch een trend is? Nee hoor, vegetarisch is het nieuwe normaal. Dat merken we hier echt heel goed', vult Mario van Dam aan. 'Manager vers' prijkt er op zijn naambordje. En daar weet hij dingen van. 'Weet je wat écht een trend is? Verspakketten. Alles verse spullen in één pakket. Vinden de mensen makkelijk. Dat loopt bijzonder hard.'

'Zieken elkaar al 32 jaar'

Ondanks de drukte zijn er ook genoeg blije mensen in de winkel. Bij de groenteafdeling loopt een oudere heer met een grote glimlach een kerstliedje te fluiten. Maar als we verder de winkel in lopen, vangen we een niet te missen conversatie van een snauwend stel op. Het zijn Manuela en Geoffrey. Escaleert het hier soms uit de hand? 'Nee hoor, wij kibbelen altijd met elkaar. Gewoon, elkaar een beetje zieken. Dat doen wij graag. En dat al 32 jaar', lacht Manuela.
'Ik ben een halve zachte', grapt Geoffrey (rechts), terwijl met zijn gevulde eieren en vrouw Manuela poseert
'Ik ben een halve zachte', grapt Geoffrey (rechts), terwijl met zijn gevulde eieren en vrouw Manuela poseert © Omroep West
Vanavond gaan ze gourmetten. 'Morgen krijgen we de familie, dan maken we een varkenshaasje. Dat vinden die ouwetjes lekker', zegt Geoffrey. 'Tweede Kerstdag gaan we uit eten. De kinderen mochten kiezen, dus nu gaan we naar de Chinese wok.' Manuela trekt een vies gezicht. 'Mijn hobby is het niet. Maar ja, het gaat om het samen zijn. En voor je kinderen doe je alles.'

Kaarsje en kiprollade

Even verderop treffen we Anand en zijn vrouw. Ervaren zij stress? 'Nee hoor, dat niet. Maar het is wel een beetje zoeken waar alles ligt.' Tot problemen leidt dat vooralsnog niet. En veel te kopen hebben ze ook niet. 'Wij houden het simpel', vertelt Anand. 'Kiprollade. Gewoon lekker thuis.' Zijn vrouw lijkt er al zin in te hebben. 'Lekker de kaarsjes aan en een wijntje erbij.'
Net voorbij het brood spotten we Edwin en zijn vriendin. Het Haagse stel heeft nu al spijt dat ze precies op dit moment boodschappen zijn gaan doen. 'Elk jaar weer, maar ja, je moet er doorheen. Geen paniek', zegt Edwin - gewapend met een komkommer in zijn hand.

De vis wordt duur betaald

'Waarom vandaag? Tja, je wilt toch alles vers', verklaart zijn partner. 'We gaan gourmetten, je moet wat. Uit eten is niet te betalen. Trouwens, de boodschappen hier ook niet. Ik wilde net wat gerookte zalmplakken halen, die kosten bijna 14 euro. Echt niet normaal meer', foetert ze.
Het zijn inderdaad dure tijden, erkent manager Van Ballegooijen. Uit onderzoek van Albert Heijn blijkt dat mensen dit jaar gemiddeld tien euro per persoon willen uitgeven. 'Tja, ik kreeg gisteren een rekening van Eneco. Die gasten vragen 4 euro voor een kuub gas, dat is toch ook absurd. Alles wordt duurder, dat is nou eenmaal zo.'

Gestolen biefstukken

En dat noopt blijkbaar ook tot proletarisch winkelen. 'Mensen stelen gewoon de biefstukken uit het beef Wellington pakket en de rest laten ze dan liggen. Ik heb net alweer twee dozen aangetroffen waar het vlees uit was gehaald. Het bladerdeeg was achtergebleven.' Dat maakt de situatie er niet beter op.
Mario van Dam is een blije manager vers
Mario van Dam is een blije manager vers © Omroep West
'Zo krijg je inderdaad prijsstijgingen, ja', moppert manager vers Van Dam. Toch is de glimlach niet van zijn gezicht af te krijgen. Getooid in kersttrui (compleet met belletje aan de gebreide kerststrik) verhaalt hij enthousiast over de sfeer in zijn winkel.

Vrachtwagens vol spullen

'Het is echt super leuk om te werken met deze dagen. Iedereen is tot op het bot gemotiveerd, onze mensen willen alle vakken zo snel mogelijk vullen. Ze rennen zich de benen uit het lijf. Voor ons was gisteren al de drukste dag. Toen kwamen er 14 vrachtwagens vol met spullen. Vol als in helemaal vol, hè', glundert hij.
Grote baas Van Ballegooijen (die als je goed kijkt stiekem toch wel iets wegheeft van Harry Piekema) spreekt over topsport. 'We zijn vanmorgen om half vijf al begonnen en dat gaat tot half elf vanavond door', zegt hij met een grote glimlach.

Pittig beestje

Even verderop staan twee dames het hele schap met rode pepers leeg te halen. 'Dat wordt een pittige kerst', grappen we. 'Valt wel mee hoor, dit is voor mijn papegaai. Die moet ook eten.' Natuurlijk, de dieren verdienen ook een feestmaal.
In de verte blijkt dat de winkelwagentjes - opnieuw - allemaal weg zijn. Er klinkt wederom gemopper, maar dat wordt lichtelijk overstemd door alweer een kersthit uit de plafondspeakers. Het bleef nog lang onrustig op het De Savornin Lohmanplein. Vreten op aarde!