Leids Cabaret Festival geschrapt, te weinig goede deelnemers

Leids Cabaret Festival in 2005
Leids Cabaret Festival in 2005 © ANP FOTO/JUAN VRIJDAG
LEIDEN - Het Leids Cabaret Festival gaat volgend jaar niet door. Volgens de organisatie zijn er voor deze 44ste editie te weinig goede cabaretiers en comedians gevonden. 'Dat wil niet zeggen dat alle deelnemers een directe overstap maken naar een professionele carrière. Maar bij ons moet het idee bestaan dat dat in potentie mogelijk is', schrijft de organisatie op de website. Het Leids Cabaret Festival is een van de vier grote cabaretfestivals van Nederland en bestaat sinds 1978.
De organisatie, die het besluit 'met een knoop in onze maag en pijn in ons hart' heeft genomen, schrijft verder in een verklaring op de website van het festival: 'Het Leids Cabaret Festival streeft ernaar om jonge cabaretiers/comedians die klaar zijn voor een volgende stap in een bestaan als onafhankelijk theatermaker, te ondersteunen en ze dat laatste zetje te geven daar waar het kan.'
Die kandidaten zijn dit jaar dus niet gevonden: 'We willen niet koste wat het kost doorzetten. Daarvoor gaan dit vak en de plekken op de professionele podia ons te zeer aan het hart', schrijft de organisatie. De competitie zou in februari 2023 plaatsvinden.

Vele topcabaretiers voortgebracht

Het festival is in 2021 niet doorgegaan vanwege de corona-lockdown. Maar de organisatie wil 'corona niet overal de schuld van geven'. Ze vervolgt: 'Ook de tijdgeest verandert. Daarom zullen we ons beraden op de functie van het Leids Cabaret Festival in deze tijd en hoe wij onze rol daarin zien. Cabaret in al zijn vormen, het begeleiden van talent, eigenzinnige types op onze kar laden; daar ligt onze bezieling.'
Het Leids Cabaret geldt als een van de belangrijkste springplanken voor jong cabarettalent. Het evenement werd in 1978 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien heeft het Leids Cabaret Festival vele topcabaretiers voortgebracht, onder wie Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries.