Duindorp en Scheveningen bouwen aan vreugdevuren nieuwe stijl: 'Niet zoals vroeger, wel gezellig'

Op het strand van Scheveningen worden pallets gestapeld
Op het strand van Scheveningen worden pallets gestapeld © Regio15
DEN HAAG - Voor het eerst in jaren wordt er op de stranden van Scheveningen en Duindorp gewerkt aan de traditionele vreugdevuren. Sinds Tweede Kerstdag zijn de bouwers bezig met pallets stapelen. Vanwege veiligheid moeten de vreugdevuren wel aan nieuwe regels voldoen: de maximale afmeting is 10 meter hoog, breed en lang. Het stapelen gaat dit jaar weer ouderwets met de hand.
De bouwers van de vreugdevuren hebben hun kerstdiner op Tweede Kerstdag snel naar binnen geschoven, want om 20.00 uur worden de pallets gestapeld op het strand van Duindorp. Het bouwterrein is afgezet met hekken en zeecontainers, hoge bouwlampen verlichten het terrein. Er wordt alvast een klein vuurtje gestookt door de bouwers, veelal mannen van de organisatie die een donkere hoodie dragen.
De pallets worden met vrachtwagens tegelijk aangevoerd, een vorkheftruck brengt ze naar de toekomstige brandstapel, maar het stapelen zelf gebeurt met de hand.
De reden voor het handmatig stapelen is dat de vreugdevuren vanaf nu fors kleiner zijn dan in het rampenjaar 2018, toen er een vonkenregen over Scheveningen trok. In die tijd was het bouwen van de brandstapels een heftige strijd tussen Duindorp en Scheveningen: wie bouwt de hoogste stapel?
Naast het stapelen, zal er de komende week meer gebeuren op het strand, heeft de organisatie gezegd: 'Het moet eigenlijk gewoon één grote Scheveningse feestweek worden', zegt organisator Kevin Batenburg van Scheveningen. 'Met zangers, entertainers en activiteiten voor jong en oud.'
Bewoners zijn in ieder geval blij dat de vreugdevuren er ook weer zijn:

'Ontiegelijk blij'

Nadat de vuren in 2019 verboden werden vanwege de veiligheid, gingen ze in 2020 en 2021 niet door vanwege coronamaatregelen. Eind september van dit jaar werd duidelijk dat de vreugdevuren dit jaar wel plaats zouden vinden: burgemeester Jan van Zanen tekende de evenementenvergunning.
'De blijdschap is ontiegelijk groot. We zijn als organisatie een heel jaar bezig met de vergunning. We hebben een handtekening van onze burgemeester', zeiden organisatoren Ab Massa en Kevin Batenburg van Vreugdevuur Scheveningen toen met een vrolijk gezicht bij Den Haag FM. Ook bij de bouwers van Duindorp was de blijdschap toen groot. 'Wij hebben er in ieder geval zin', reageerden ze op Facebook.
De vreugdevuren zijn een traditie in Den Haag, maar in de nieuwjaarsnacht van 2018-2019 ging het gigantisch mis. Een vonkenregen afkomstig van het vreugdevuur op het Scheveningse strand trok over Scheveningen en zette daken, auto's en straatmeubilair in brand. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was groot. Achteraf bleek dat de vuurstapel vele malen hoger was dan was toegestaan. Na deze vonkenregen stelde de gemeente Den Haag, op advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, een evenementenvergunning verplicht voor de organisatoren van de vuren. De omvang van de vuurstapels werd omlaag gebracht naar 10 bij 10 bij 10 meter. Dat is ook het formaat van de stapels in 2022.

Kerstbomen rausen

De vreugdevuren zijn een traditie die al ver terug gaat en is ontstaan uit het typisch Haagse kerstbomen rausen. Dit liep in de jaren 80 steeds verder uit de hand, waardoor de jaarwisseling in Den Haag een soort veldslag werd met miljoenen euro's aan schade en tientallen gewonden. Halverwege de jaren 90 is daarom besloten om in de stad nog maar een paar vreugdevuren toe te staan, waaronder de vuren op Scheveningen en Duindorp. Het werd daardoor aanzienlijk rustiger in de stad tijdens de jaarwisseling.